علائم کمبود آهن در مردان + راه های درمان

تاریخ انتشار: ۱۴۰۳/۳/۲۰

علائم کمبود آهن در مردان + راه های درمان

کمبود آهن در مردان اتفاق شایعی نیست و برای همین زمانی که علائم کمبود آهن در مردان مشاهده می‌شود، اهمیت بالایی پیدا می‌کند. کم‌خونی در مردان می‌تواند ناشی از فقر آهن باشد و در نتیجه پیدا کردن علائم و علت‌های کمبود آهن می‌تواند مشکلاتی مانند کم‌خونی را هم حل کند. از آنجایی‌ که نیاز بدن به آهن بسیار اندک است، خیلی بعید است که کمبود آهن به علت تغذیه ناسالم باشد و برای همین، باید بیشتر درباره این اتفاق بدانید. در ادامه این مطلب درباره علائم، عوارض و راه‌های درمان کمبود آهن صحبت می‌کنیم.

 

آهن بدن مردان

کمبود آهن در مردان چیست؟

در آقایان ما شاهد خونریزی‌های ماهانه همانند خانم‌ها نیستیم. برای همین کمبود آهن و کم‌خونی دو پدیده رایج در مردان محسوب نمی‌شوند. حالا در چنین شرایطی، بروز علائم کمبود آهن در مردان می‌تواند نشانه‌ای از بیماری یا اختلال در بدن باشد که در نهایت منجر به کم‌خونی و کمبود آهن شده است. ابتدا بیایید نگاهی به اهمیت آهن در بدن داشته باشیم. اساساً چرا مهم است که کمبود آهن را سریعاً پیگیری کنیم؟

اهمیت و عملکرد آهن در بدن

آهن در بدن انسان نقش اساسی در تولید گلبول‌های قرمز و اکسیژن‌رسانی به بافت‌ها دارد. هموگلوبین که بخشی مهم در گلبول‌های قرمز است، ۴ گروه آهن دارد که بدون آن‌ها امکان تشکیل هموگلوبین و در نتیجه گلبول‌های قرمز وجود ندارد. در نتیجه کم‌خونی در مردان به علت فقر آهن بسیار محتمل است. چون در این حالت گلبول‌های قرمز نمی‌توانند به اندازه کافی تولید شوند. با کمبود گلبول‌های قرمز، اکسیژن‌رسانی به بافت‌ها هم مختل می‌گردد.

عوامل مؤثر در کمبود آهن در مردان

علائم کمبود آهن در مردان به دلایل مختلفی ظاهر می‌شود. در واقع کمبود آهن در بدن مردان تنها به یک دلیل وابسته نیست و می‌تواند نشانه‌ای از بیماری تا تغذیه نامناسب را شامل شود. در ادامه شما را با علت‌های احتمالی کمبود آهن و کم‌خونی در مردان آشنا می‌کنیم. توجه کنید که این عوامل، احتمالی هستند و شما برای تشخیص دقیق‌تر نیازمند مشورت با متخصص هستید. از سایت بهترینو به راحتی می‌توانید بهترین فوق تخصص خون در تهران را پیدا کنید.

 

عوارض کمبود آهن

سهل‌انگاری در مصرف آهن

از آنجایی‌که مردان نیاز کمتری به مصرف آهن دارند و معمولاً دچار کمبود آهن نمی‌شوند، ممکن است در مصرف کافی مواد غذایی سرشار از آهن سهل‌انگاری کنند. باید توجه داشته باشید که هر چقدر هم نیاز مردان به آهن کمتر باشد، اهمیت آهن در سوخت‌وساز روزانه بدن بالاست و همواره باید مصرف آن را با مواد غذایی طبیعی ادامه داد.

خونریزی پنهان در بدن

یکی از علت‌های شایع که باعث بروز علائم کمبود آهن در مردان می‌شود، خونریزی‌های پنهان است. برای مثال، زخم معده و روده می‌تواند منجر به خونریزی داخلی شود و همین میزان خونریزی برای ایجاد کم‌خونی کافی است. علاوه بر خونریزی پنهان، مواردی که منجر به از دست دادن خون شود هم شامل این موضوع می‌شود: از سرطان معده و سرطان روده بزرگ تا پولیپ روده، همگی منجر به بروز علائم مشابه با کمبود آهن می‌شوند.

برای پیدا کردن فوق تخصص گوارش و کبد در تهران از سایت بهترینو کمک بگیرید.

کمبود ویتامین‌های B12 و C

ممکن است شما مواد غذایی سالم و سرشار از آهن مصرف کنید اما همچنان با کمبود آهن در بدن خود مواجه شوید. در چنین حالتی، بدن شما در جذب آهن ناتوان است. دو ویتامینی که در جذب آهن نقش به‌سزایی دارند، ویتامین B12 و C هستند که حتماً باید در وعده‌های خود آن‌ها را در نظر بگیرید.

banner

برای مشاهده بهترین آزمایشگاه های خون در تهران کلیک کنید.

علائم کمبود آهن در مردان چیست؟

بروز علائم به شما این امکان را می‌دهد تا به موقع متوجه وجود مشکل در بدن خود شوید. البته علائم ممکن است برای بیماری‌های مختلف یکسان باشد و صرفاً با مشاهده علائم کمبود آهن در مردان نمی‌توان گفت که فرد واقعاً کمبود آهن یا کم‌خونی دارد. بلکه شما پس از مشاهده علائم باید به پزشک معالج مراجعه کنید تا با گرفتن آزمایش‌های لازم، وجود کمبود آهن را تایید یا رد کند. در ادامه برخی از شایع‌ترین علائم کمبود آهن مردان را با هم بررسی می‌کنیم.

احساس خستگی و ضعف

اولین علامتی که در صورت کمبود آهن در بدن خودش را نشان می‌دهد، خستگی و ضعف است. در صورت مشاهده خستگی غیر معمول و زودهنگام، می‌توانید به کم‌خونی یا کمبود آهن شک کنید. البته خستگی می‌تواند ناشی از علت‌های دیگر هم باشد و این یک علامت قطعی نیست. ولی شایع‌ترین علامت برای کمبود آهن، همین خستگی است.

رنگ‌پریدگی پوست و سردی دست و پا

یکی دیگر از علائم شایع در کم‌خونی، مشاهده رنگ‌پریدگی در نواحی مختلفی از پوست است. این مورد نشان از گردش کمتر خون و کم شدن تعداد گلبول‌های قرمز دارد. سردی دست و پا نیز همانند رنگ‌پریدگی نشان از اختلال در خون‌رسانی دارد. پس این دو علامت را جدی بگیرید.

تنگی نفس

یکی دیگر از علائم مهم در کمبود آهن خون، تنگی نفس است. در صورت مشاهده تنگی نفس می‌توانید به پزشک مراجعه کنید تا در صورت نیاز آزمایش خون برایتان تجویز گردد.

سرگیجه و سردرد

سرگیجه و سردرد دو علامت شایع دیگر در کم‌خونی در مردان هستند.

کاهش تمرکز و حافظه

برخی نشانه‌ها هم هستند که همانند علائم قبلی به صورت واضح قابل تشخیص نیستند اما اگر آن‌ها را مشاهده کردید، باید جدی بگیرید. کاهش تمرکز و قدرت حافظه از همین نشانه‌هاست. این دو علامت هم می‌توانند به نوعی نشان از کمبود آهن داشته باشند.

ضربان قلب بالا

اگر احساس کردید که قلب شما به صورت مزمن دارد با ضربانی بالاتر از حد معمول خود کار می‌کند، آن را جدی بگیرید. این مسئله می‌تواند ناشی از اختلال در اکسیژن‌رسانی به بافت‌ها رخ دهد که یکی از علائم کم خونی در مردان است.

نشانه‌های دیگر

علائم کمبود آهن در مردان بسیار گسترده است. اصلی‌ترین علائم همین مواردی بود که خواندید. بااین‌حال علامت‌هایی هستند که به عنوان علائم فرعی می‌توانید آن‌ها را در نظر بگیرید و در صورت بروز هر کدام،‌ با پزشک خود در میان بگذارید. مواردی مثل:

  • ریزش مو

  • احساس خارش

  • تغییر حس چشایی

  • وزوز گوش

  • میل به خوردن خاک، یخ و کاغذ

هر کدام از این موارد می‌توانند نشانه‌ای از کمبود آهن در مردان باشند. البته تمام این علائم، تنها احتمال هستند و شما نباید بدون آزمایش و خودسرانه اقدام به مصرف مکمل آهن نمایید.

کمبود آهن در بدن مردان

عوارض خطرناک کم خونی در مردان

تداوم کم‌خونی در مردان می‌تواند خطرناک باشد و عوارض جبران‌ناپذیری به جا بگذارد. برخی از این عوارض، هزینه‌های بالایی به شما تحمیل می‌کنند و درمان برخی دیگر بسیار مشکل است. بنابراین چه به صورت چکاپ دوره‌ای و چه بعد از مشاهده علائم، بررسی مورد کم‌خونی یا کمبود آهن را جدی بگیرید.

افزایش خطر بیماری‌های قلبی و عروقی

کم‌خونی و کمبود آهن در خون منجر به افزایش احتمال بیماری‌های قلبی و عروقی می‌شود. در واقع در فرایند کم‌خونی با کاهش اکسیژن‌رسانی به بافت‌ها، قلب مجبور به پمپاژ بیشتر خون است. درحالیکه این پمپاژ نیاز به اکسیژن و انرژی بیشتری دارد، به دلیل کمبود آهن، اکسیژن‌رسانی به بافت قلب نیز مختل شده است و در نتیجه احتمال وارد شدن آسیب جدی به قلب بسیار بالا می‌رود.

اختلال در سیستم ایمنی بدن

عوارض کم خونی در مردان منحصر به قلب نمی‌شود. با کم خونی و کمبود آهن، سیستم ایمنی شما تضعیف شده و احتمال ابتلای شما به عفونت‌ها افزایش می‌یابد. فراگیر شدن عفونت در بدن ممکن است خیلی خطرناک باشد و درمان آن هم بسیار پیچیده می‌شود.

کاهش میل جنسی

کم خونی در مردان می‌تواند در نهایت منجر به کاهش میل جنسی و اختلال نعوظ شود. در واقع خون‌رسانی در این بیماری به تمام بدن با اختلال همراه است و همین مسئله باعث می‌شود تا میل جنسی شما نیز کاهش یابد.

احتمال سرطان معده یا روده بزرگ

یک احتمال دیگر این است که کم خونی ناشی از یک توده سرطانی در معده یا روده بزرگ شما باشد. در این حالت شما باید با متخصص انکولوژی مشورت کنید. البته با صرف نتایج یک آزمایش نمی‌توان به چنین نتیجه‌ای رسید و برای تشخیص قطعی، نیاز به آزمایش‌ها و معاینه‌های جدی‌تر است. برای پیدا کردن فوق تخصص انکولوژی در تهران و بهترین مرکز انکولوژی در تهران از سایت بهترینو استفاده کنید.

پیشگیری از کم خونی در مردان با چند راه ساده

 

درمان کمبود آهن بدن

اگر هنوز با علائم کمبود آهن در مردان روبه‌رو نیستید و می‌خواهید از طریق تغذیه، از این اختلال پیشگیری کنید، به شما پیشنهاد می‌کنیم که مواد غذایی زیر را در برنامه غذایی خود بگنجانید.

  • گوشت قرمز، مرغ و ماهی

  • حبوبات (به‌خصوص عدس و لوبیا)

  • سبزیجات با برگ تیره (اسفناج و جعفری)

  • مصرف همزمان ویتامین B12 و C برای جذب بهتر آهن

مواد غذایی بالا سرشار از آهن هستند و اگر در برنامه غذایی شما باشند، بعید است که در حالت عادی و بدون مشکلی در بدن (مثل خونریزی پنهان در معده) دچار کمبود آهن شوید.

درمان کمبود آهن در مردان

اگر کمبود آهن شما با وجود تغذیه مناسب ایجاد شده باشد، احتمالاً مشکل شما جدی‌تر باشد و نیازمند پیگیری پزشکی است. بااین‌حال شما نباید بدون مشورت با یک پزشک متخصص قدم بردارید. در ابتدا برای تشخیص اینکه آیا علائم شما از کمبود آهن است یا نه، پزشک برایتان آزمایش می‌نویسد. (برای پیدا کردن بهترین آزمایشگاه خون در تهران از سایت بهترینو کمک بگیرید.) تمامی علائم غیرقطعی هستند و کمبود آهن تنها با آزمایش به صورت قطعی مشخص می‌شود.

سپس شما با توجه به آزمایش و نظر پزشک، یا نیازمند آزمایش‌های بیشتر هستید یا اینکه باید به سراغ مکمل‌های آهن بروید. توجه کنید که مصرف خودسرانه مکمل آهن یا افزایش خودسرانه دوز مصرف آن می‌تواند مشکلات جدی برای شما ایجاد کند. فراموش نکنید که بدن شما به مقادیر بسیار کمی آهن احتیاج دارد و مصرف بیش از حد آن، نه‌تنها کمکی به شما نمی‌کند، بلکه آسیب هم می‌زند.

جمع‌بندی

علائم کمبود آهن در مردان بسیار گسترده است. تمامی علائم نیز احتمال هستند و تنها با آزمایش خون می‌توانید پی به کم خونی در مردان ببرید. تغذیه سالم تا حد زیادی احتمال ایجاد کم‌خونی در مردان را از بین می‌برد اما اگر با تمام این‌ها، چنین علائمی مشاهده شود، برای پیدا کردن علت اصلی کمبود آهن نیاز به بررسی‌های بیشتر است. در این زمان شما باید با پزشک متخصص مشورت کنید و از خود درمانی بپرهیزید.

سوالات متداول