بقعه دانای علی از مکان های دیدنی رشت و آرامگاه ابدی یکی از عرفای این شهر است که در محله چمار سرای قرار دارد.
دانای علی در سال ۱۲۱۲ هجری قمری در خانوادهای مذهبی در روستای سیاه اسطلخ در حومه رشت به دنیا آمد و در روایات آمده که وی عارفی وارسته و مردی متقی و پرهیزگار بود که به مقام ابدالی رسیده بود. این مقام در عرفان به معنای انسان کامل است و به همین دلیل لقب دانا که مترادف انسان کامل است را به خود اختصاص داد. گفته میشود که وی به مقام طی الارض رسیده بود و نمازهای روزانه خود را در مکه میخواند و همین نکته علاوه بر دانش بالای این فرد در زمان خود او را متمایز از دیگران کرده بود. در روایات آمده است هنگامی که راز فارغ از زمان و مکان بودن او توسط دیگر افراد کشف شد، دانای علی برای همیشه ناپدید شد و برخی نیز فوت او را به همین واقعه نسبت میدهند.
مردم شهر رشت اعتقاد و تعصب خاصی نسبت بقعه دانای علی دارند. این بقعه در محله چمارسرا واقع شده است. در سال ۱۳۲۱ هجری شمسی قرار بود قبر دانای علی به بهانه تعریض خیابان تخریب شود؛ مهندسان شهرداری به مسئولیت مهندس سیمرغ با مخالفت مردم روبهرو شدند و نتوانستند بقعه را تخریب کنند. لذا قبری که تاکنون در کنار خیابان بود با تعریض خیابان بیستون (طالقانی) در وسط خیابان اصلی شهر قرار گرفت.
این بقعه کوچک دارای گنبد کاشی کاری است که طرح گنبد از کلاه درویشی و به تقلید از گنبد شیخ زاهد گیلانی در حومه لاهیجان ساخته شده است.
نویسنده: مینا داودی