شهر بن به عنوان مرکز شهرستان بن در ۲۰ کیلومتری شمال شهرکرد در استان چهارمحال و بختیاری واقع شده است. سد زایندهرود در شمال این شهر قرار دارد و کوههای بن و افغان نیز در اطراف آن قرار دارند. در غرب شهر بن، یک جاذبه گردشگری زیبا به نام گرداب بن وجود دارد که هماکنون در اطراف آن مجتمع تفریحی با امکانات متفاوتی نیز ایجاد شده است و از مهمترین جاذبههای گردشگری استان چهارمحال و بختیاری و جاهای دیدنی شهرکرد به شمار میرود. در این مقاله میخواهیم این منطقه نمونه گردشگری را به شما معرفی کنیم.
موقعیت
موقعیت دقیق مجموعه تفریحی و گردشگری گرداب بن را میتوانید بر روی نقشه زیر مشاهده کنید:
$('.map-container')
.click(function(){
$(this).find('iframe').addClass('clicked')})
.mouseleave(function(){
$(this).find('iframe').removeClass('clicked')});
تاریخچه
چشمه گرداب بن که از شکاف سنگها و از زیر کوه گرداب میجوشد، از دیرباز یکی از تغذیه کنندههای اصلی رودخانه زایندهرود و سیرابکننده دشت اصفهان بوده است.
در مسیر جریان چشمه به سمت زایندهرود، علاوه بر وجود رود زیبایی به نام «رودخانه بن»، دره عمیقی وجود دارد که فسیلهای جانوران و حشرات آبزی در آن یافت شده است. به طور کلی بررسی این دره نشان میدهد که آب این چشمه تا چه حد خروشان بوده است. حتی ساکنان قدیمی منطقه از وجود جانداری به نام«سگ آبی» در این چشمه در گذشته خبر دادهاند که البته با کم شدن آب چشمه دیگر به چشم نمیخورند.
در زمانهای قدیم، با کم شدن آب چشمه گرداب بن، زمینهای مجاور آن به چمنزار و باتلاق تبدیل میشد و کشاورزان با خرد کردن خرمنهای خود روی چمنزار و جدا کردن دانه از کاه، خرمن تمیزی را ایجاد میکردند و علاوه بر این، برای چرای دامها نیز از این منطقه استفاده میشده است.
شهرداری بن در یک مرحله اقدام به گودبرداری زمین کرد که باعث شد که آب چشمه در این آبگیر جمع شود و به صورت فعلی دربیاید. بعدها، آبگیر دومی نیز احداث شد تا سرریز آبگیر اول به این آبگیر جدید بریزد و از آن برای آبیاری فضای سبز مجموعه تفریحی گرداب بن استفاده شود.
برخی از ساکنان قدیمی این شهر اعتقاد دارند که این منطقه محل عبور و قدمگاه حضرت علی (ع) نیز بوده و سندشان نیز وجود آثاری از سم اسب آن حضرت روی صخرههای واقع در کوه گرداب است. این ادعا بسیار عجیب است و نمیتوان با اطمینان آن را تایید کرد.
آشنایی با گرداب و مجموعه تفریحی آن
چشمه گرداب بن، چشمهای زیبا با آبی زلال و خروشان از دل کوه است. این چشمه در شرق کوه «افغان» و در محلی واقع شده که به کوه گرداب بن مشهور شده است. چشمه در واقع فقط بخشی از زیباییهای طبیعی این کوه است. زیرا کوه افغان از گونههای جانوری متنوع و گیاهان دارویی ارزشمندی برخوردار است و اگر در فصل بهار به آنجا سفر کنید، لالههای واژگونی که به رنگهای قرمز و زرد و نارنجی مزین هستند، شما را مسحور زیبایی خود خواهند کرد. به جز این لالهها، پوشش گیاهی متنوع این ناحیه شامل گون، علف تمشکی، سیر کوهی، آویشن، شقایق وحشی و جو وحشی است.
لاله واژگون؛ از زیباییهای کوه افغان
آبی که از چشمه میخروشد و مسیرش را به سمت پایین میپیماید، در آبگیر گرداب بن جمع میشود که این آبگیر بزرگ شاخصترین جاذبه گردشگری شهر بن است. لازم به ذکر است که بزرگی این آبگیر بیش از ۳۸ هزار مترمربع است. در کل باید گفت که وسعت این فضای گردشگری با احتساب تمام امکانات رفاهیاش بالغ بر ۴۰ هکتار است.
در جهت رسیدن به هدف جذب گردشگر در این منطقه، تصمیم گرفته شد که یک مجتمع تفریحی در محدوده این گرداب ساخته شود. این مجتمع که در مسیر رودخانه زاینده رود و دو مکان مذهبی شهر بن یعنی زیارتگاه سید بهاالدین و زیارتگاه باباپیراحمد قرار گرفته، در سالهای اخیر نقش بسیار زیادی در جذب گردشگر در این منطقه داشته است و در سال ۱۳۸۹، این مجتمع گردشگری از طرف دولت وقت به عنوان منطقه نمونه گردشگری معرفی شد.
خوشبختانه زیرساختهای لازم برای رفاه حال گردشگران از جمله جاده آسفالته مناسب، آلاچیق، پارک، پارکینگ خودرو، سکوی نشیمن و سرویسهای بهداشتی و امکانات تفریحی همچون کمپ قایقسواری، کالسکهسواری و اسکی روی آب در مجموعه گردشگری گرداب بن تدارک دیده شدهاند که این خبر بسیار خوبی است.
گرداب بن به عنوان یکی از جاذبههای طبیعی زیبای استان چهارمحال و بختیاری با شماره ثبت ۲۰۱۱ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
بهترین زمان سفر به گرداب بن
گرداب بن، هر سال میزبان مسافران زیادی از مناطق مختلف گرمسیری و سردسیری کشور است. به نظر میرسد که بهترین زمان سفر به این گرداب و لذت بردن از زیباییهای کمنظیر آن، از تعطیلات نوروز تا اواخر فصل پاییز باشد و فصل زمستان به دلیل دارا بودن آب و هوای بسیار سرد در این منطقه چندان توصیه نمیشود.
نویسنده: پویا جوانمرد