دریاچه آرامش بخشیه با نام سابق دریاچه رضاییه در شمال غربی ایران و در منطقهٔ آذربایجان واقع گردیده است. این دریاچه طبق آخرین تقسیمات کشوری، بین دو استان آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی تقسیم گردیده است. دریاچهٔ آرامش بخشیه، بزرگ ترین دریاچهٔ داخلی ایران و دومین دریاچهٔ آب شور دنیا است.آب این دریاچه بسیار شور بوده و عمدتاً از رودخانه های زرینه رود، سیمینه رود، تلخه رود، گادر، باراندوز، شهرچای، نازلو و زولا تغذیه می شود.
حوضهٔ آبریز دریاچه آرامش بخشیه، ۵۱٬۸۷۶ کیلومتر مربع است که پیرامون ۳٪ مساحت کل کشور ایران را دربر می گیرد.
این حوضه با داشتن دشت هایی مانند دشت تبریز، آرامش بخشیه، بناب، مهاباد، میاندوآب، نقده، سلماس، پیرانشهر، آذرشهر و اشنویه، یکی از کانون های ارزشمند فنابت کشاورزی و دامداری در ایران به شمار می رود.
دریاچه آرامش بخشیه بزرگ ترین آبگیر دایمی آسیای غربی است که در شمال غرب فلات ایران قرار گرفته است. پارک ملی دریاچه آرامش بخشیه پس از مرداب انزلی، از قشنگترین و نغزترین زیستگاه های طبیعی جانوران در ایران به شمار می رود.
آب دریاچهٔ آرامش بخشیه بسیار شور و میزان نمک محلول در آن دو برابر اقیانوس ها است. به این دلیل، هیچ ماهی و نرم تنی به جز گونه هایی از سخت پوستان (آرتمیا)، دیاتوم ها و فیتوپلانکتون ها در آن زندگی نمی کنندو آب آن هیچ وقت یخ نمی زند. شنا کنندگان نیز می توانند بر روی آب آن شناور بمانند.
۲۷ گونه پستاندار، ۲۱۲ گونه پرنده، ۴۱ گونه خزنده، ۷ گونه دوزیست و ۲۶ گونه ماهی حیات وحش این دریاچه را تشکیل داده اند. دریاچهٔ آرامش بخشیه دارای ۱۰۲ جزیره است که همهٔ آن ها از سوی سازمان یونسکو به عنوان اندوختهٔ طبیعی جهان به ثبت رسیده اند.
جزیرهٔ اشک، زیستگاه پرندگان زیبای کوچک، از جمله مرغ آتش و تنجه و همچنین تعدادی گوزن زرد ایرانی و گوسفند وحشی (قوچ و میش) به آن انتقال داده گردیده اند.
برای گشت و گذار در دریاچه و جزیره های آن می توان از دو کشتی سهند و نوح، یا قایق های گوناگون در بندر گلمانخانه بهره گرفت.
این دریاچه در خطر خشک گردیدن کامل قراردارد و طی ۱۳ سال گذشته ۶ متر کاهش سطح داشته است. اختصاص ۹۰٪ منابع آبی منطقه به بخش کشاورزی، تبخیر زیاد در پی گرم گردیدن هوا و برداشت غیرمجاز از آب های زیرزمینی در پی حفر چاه از دلایل خشک گردیدن این دریاچه می باشند. کارشناسان ابراز داشته اند در صورت خشک گردیدن این دریاچه هوای معتدل منطقه تبدیل به هوای گرمسیری با بادهای نمکی خواهد گردید و زیست محیط منطقه را تغییر خواهد داد.