جاذبههای گردشگری و طبیعت زیبای شمال کشور بهویژه استان مازندران، گردشگران و مسافران زیادی را در فصلهای مختلف سال به سوی خود جذب میکند.
یکی از جاذبههای تفریحی و جاهای دیدنی نوشهر، دریاچهی آویدر است که در پشت سد خاکی آویدر قرار دارد و جزو تفرجگاههای شهر نوشهر محسوب میشود. با کجارو در سفر به شمال کشور همراه باشید.
دریاچه آبیدر کجاست؟
عکاس: فرهاد غفاری
سد خاکی و دریاچهی آویدر در شمال ایران و استان مازندران قرار دارد. این دریاچه در ۳۰ کیلومتری شرق شهر نوشهر و نزدیک به پارک جنگلی معروف سیسنگان واقع است. این سد و دریاچهی آن، حدود پنج کیلومتر با دریا فاصله دارند و در دل منطقهای کوهستانی و سرسبز جای گرفتهاند.
آشنایی با سد خاکی آبیدر
عکاس: علیرضا قناتی
سد آویدر که به آبیدر و سد صلاح الدین کلا نیز شناخته میشود، بهمنظور تأمین آب موردنیاز کشاورزی زمینهای منطقه ساخته شده است. این سد که در سال ۱۳۷۲ به بهرهبرداری رسید، به شرکت آب منطقهای تعلق دارد. رودخانهی کجور آب سد را تأمین میکند.
مشخصات سد:
نوع سد: خاکی با هسته رسی
طول تاج: ۳۵۰ متر
ارتفاع: ۱۶ متر از پی
حجم مخزن: دو میلیون متر مکعب
آب قابل تنظیم: چهار میلیون متر مکعب
سطح زیر کشت: ۶۰۰ هکتار
دریاچهی آبیدر یا آویدر
منبع عکس: خبرگزاری فارس (غلامرضا شمس)
دریاچهی آبیدر بهواسطهی ساخت سد خاکی صلاح الدین کلا ایجاد شده است. این دریاچه از سطح دریا ۱۲۵ متر ارتفاع دارد و مساحت آن به حدود ۳۸ هکتار میرسد. در وسط دریاچه، جزیرهی کوچکی به چشم میخورد که در واقع تپهای کوچک بوده و در اثر ساخت سد به این شکل درآمده است.
دریاچهی آبیدر، مکان مناسبی برای رشد و نمو موجودات آبزی است و برخی از گونههای ماهی و قورباغه در آن زندگی میکنند. گونههای گیاهی منطقه همانند سایر پوشش گیاهی موجود در جنگلهای مناطق شمالی ایران هستند.
تفریح در دریاچه آبیدر
منبع عکس: خبرگزاری فارس (غلامرضا شمس)
دریاچهی آبیدر، محل مناسبی برای یک گردش شاد خانوادگی و دوستانه و داشتن خاطرهی یک پیکنیک فراموشنشدنی است. پیرامون دریاچه، آلاچیقها و اتاقکهایی برای استراحت مسافران وجود دارد و حتی میتوانید با برپا کردن چادر و زدن کمپ، از تفریحتان لذت ببرید.
توجه داشته باشید، شنا کردن و استفاده از قایقهای بادی در این دریاچه ممنوع است و توصیه میکنیم مراقب فرزندان و کودکان خود باشید.
منبع عکس: اینستاگرام (Iranwaterski@)
در ادامه به تعدادی از تفریحهایی اشاره میکنیم که میتوانید در دریاچه آبیدر انجام دهید:
ماهیگیری: ماهیگیری، یکی از بهترین تفریحها در کنار دریاچهها است. در دریاچهی آویدر ماهی کپور زندگی میکند، پس فراموش نکنید قلاب ماهیگیری با خود ببرید.
اسبسواری: اسبسوای از مفرحترین تفریحهای دریاچهی آویدر به حساب میآید؛ در نتیجه، هیجان سواری در کنار دریاچه را از دست ندهید.
دوچرخهسواری: اگر جزو آن دسته از افرادی هستید که دوچرخهسواری در اولویتهای تفریحتان به شمار میرود، پیشنهاد میکنیم حتما دوچرخهتان را با خود به آویدر ببرید و لذت دوچرخهسواری در این محل را تجربه کنید.
قایقسواری: قایقهای پدالی و موتوری یا تندرو را میتوانید در این محل امتحان کنید.
ورزشهای آبی: دریاچهی آویدر، جای مناسبی برای برگزاری مسابقههای ورزشهای آبینظیر کیبل اسکی است.
شهربازی: برای کودکان و نوجوانان وسایل بازی و سرگرمی دارد.
عکاسی: چشمانداز تماشایی دریاچه، سوژههای بینظیری برای عکاسی و ثبت زیباییهای آویدر را فراهم میکند.
پیادهروی و تماشای مناظر: مناظر و محیط چشمنواز دریاچه، بهترین مکان برای پیادهروی و لذت بردن از زیباییهای طبیعت است.
روستاگردی: در نزدیکی دریاچه، روستاهای تاج الدین کلا، ملا کلا و صلاح الدین کلا قرار دارند و روستاگردی میتواند از دیگر تفریحهای شما در این منطقه باشد.
امکانات رفاهی: آلاچیق، رستوران، کافیشاپ، سفرهخانهی سنتی، عکاسی سنتی، سوپر مارکت، امکانات بهداشتی و... از دیگر امکانات این منطقه به حساب میآید.
عکاس: غلامرضا شمس، ساناز تقی پور - منبع عکس: اینستاگرام (tourism_iranize، @Iranwaterski@ ،@sh.shaji68)
چه زمانی به دیدن دریاچه برویم؟
عکاس: سحر صابری
آبوهوای خنک منطقه دریاچه باعث شده است که یکی از ییلاقهای تابستانی نوشهر باشد و در فصل بهار و تابستان، مسافران و گردشگران زیادی به این مکان سفر کنند. آبیدر در پاییز نیز زیبایی خاص خود را دارد و اگر این فصل را برای دیدن دریاچه انتخاب کنید، پشیمان نخواهید شد و از طبیعت رنگارنگ آن لذت خواهید برد.
شب کجا بمانیم؟
عکاس: امید گوهری
اطراف دریاچه، محیط مناسبی برای چادر زدن و اقامت در شب است. همچنین بهدلیل نزدیکی این دریاچه به مرکز شهر میتوانید شب را در مکانهای اقامتی موردنظرتان سپری کنید.
چطور به دریاچه آبیدر برویم؟
منبع عکس: اینستاگرام (ahmad_bty@)
برای رسیدن به دریاچهی آبیدر، از نوشهر بهسمت نور حرکت کنید؛ زمانی که حدود ۱۰ کیلومتر از پارک جنگلی سیسنگان فاصله گرفتید، به روستایی به نام صلاح الدین کلا نزدیک میشوید، در همان مسیر تابلویی را خواهید دید که روی آن عنوان سد خاکی نوشته شده است. آن را در پیش بگیرید، پس از عبور از روستاهای صلاح الدین کلای سفید، اولیا و ملاکلا، دریاچه و سد آویدر در پیش چشمان شما خواهد بود.
عکاس: غلامرضا شمس، آتوسا نظری - منبع عکس: اینستاگرام (nf.iranshots ،@forte_x@ ،ebi.sh93@ و keep_silent_to_god@)
عکس کاور از آرزو فرزاد
نویسنده: اکرم زمانی نوری