موزه عروسکهای ملل از جاهای دیدنی تهران به شمار میرود و موزهای خصوصی است که با تلاشهای مسعود ناصری دریایی، علی گلشن و با حمایت فریده ناصری دریایی در سال ۱۳۹۳ همزمان با روز جهانی صلح در تهران تاسیس شد. این موزه که دارای مجوز رسمی از سازمان میراث فرهنگی است، از سال ۱۳۹۵ با پشتیبانی «گروه حامیان موزه عروسکهای ملل»، «موسسه فرهنگی خانه دوستان آشنا» و «برنامه کمکهای کوچک تسهیلات محیط زیست جهانی» به فعالیت خود ادامه میدهد.
موزه عروسکهای ملل در سال ۱۳۹۴ جایزه موزهداران برتر را از سازمان میراث فرهنگی و از سال ۱۳۹۴ تا ۱۳۹۶ جایزه موزه برتر را از ایکوم ( شورای بین المللی موزهها) در شاخص آموزش، پژوهش، کودک و نوجوان، خلاقیت و نوآوری، نگهداری و حفاظت و گردآوری دریافت کرد.
این موزه در ابتدا کار خود را با ۷۰۰ عروسک شروع کرد و توانست پس از مدت کوتاهی ۱۵۰۰ عروسک را از ۶۴ کشور دنیا برای آرشیو خود جمعآوری کند. این موزه همچنین در دو سال پی در پی از سوی شورای بینالمللی موزهها به عنوان موزه برتر خصوصی برگزیده شد. هر چند در طی همان سالها، دو سرقت از موزه صورت گرفت. در سرقت اول که ویدئو پروژکشن، کامپیوتر و وسایل شخصی و بخشی از عروسکهای امانی فروشگاه موزه و تعدای پارچه دستبافت و عتیقه به ارزش ۱۴ میلیون تومان به سرقت رفت و بار دوم در بهمن ماه ۹۴ که حدود ۸ میلیون تومان از ادوات موزهای به همراه ۱۰۰ عروسک که نمیتوان برای آنها قیمتی تعیین کرد به سرقت برده شد. این موزه همچنین با یک بار تعطیلی رو به رو بوده است؛ علت این تعطیلی، اتمام قرارداد اجاره محل موزه و نبود بودجه کافی جهت تمدید آن بوده است. پس از این تعطیلی، با ایجاد کمپینی برای حمایت از موزه، عروسکهای آن بار دیگر در محلی جدید صاحب خانه شدند.
موزه عروسکهای ملل دارای بیش از ۲۰۰۰ قطعه عروسک از ۸۰ کشور و فرهنگ مختلف است که به تفکیک قاره برای بازدیدکنندگان آماده شده است. عروسکهای افغان، چینی، عربی،عروسکهای خدایان هندی، عروسکهای تاجیکی بدون چهره، اتریشی، ارمنی، عروسکهای مبارک و تبارک و عروسکهای باران خواهی مازنی تنها بخشی از عروسکهای این مجموعه هستند. علاوه بر این، خانم دکتر نرگس روانپور، استاد ادبیات فارسی مجموعهای از ۱۰۰ عروسک را به این موزه اهدا کردهاند که به زودی از آنها رونمایی خواهد شد. بخش دوم این موزه با نام «موزه عروسک و فرهنگ ایران» با هدف معرفی اقوام، لباسها، قصهها و افسانهها مدتی بعد افتتاح شد. این بخش شامل عروسکهای مردمساخت قومی ایران، عروسکهای سلسلههای تاریخی ایران، عروسکهای پدید آورندگان و خادمان ادبیات کودک ایران و مجموعهای از عروسک- مجسمههای زنان مناطق مختلف ایران با پوشش هر منطقه است.
بازدیدکنندگان از هر گروه سنی، به خصوص کودکان و نوجوانان، میتوانند از این موزه دیدن کرده و از طریق این عروسکها با فرهنگ، قصهها، افسانهها، پوشاک و آداب و رسوم کشورهای مختلف آشنا شوند. این موزه همچنین فعالیتهای جنبی جهت آموزش کودکان و بزرگسالان برگزار میکند. از جمله این فعالیتها:
اجرای شبهای فرهنگی به منظور آشنا کردن علاقهمندان با فرهنگ اقوام ایران
برگزاری کارگاههای عروسکسازی به منظور ترویج ساخت عروسکهای بومی و جهانی
برپایی موزه سیار جهت آشنایی مراکز آموزشی و فرهنگی در سطح تهران و شهرستانّها
برگزاری تورهای گروهی برای کودکان و نوجوانان، گروههای مادر و کودک، همچنین برگزاری تورهای تخصصی برای دانشجویان، پژوهشگران و گردشگران ایرانی و خارجی
فروشش محصولات مرتبط با اهداف موزه در قالب عروسک، بازیچهها و بستههای آموزشی، فرهنگی و هنری
نویسنده: نیکی قره گوزلویان
https://www.facebook.com/IranDollMusuem/