استان سمنان سه موزه تاریخ طبیعی و تنوع زیستی دارد که در شهرهای دامغان، شاهرود و سمنان واقعشدهاند. موزه تاریخ طبیعی دامغان از جاهای دیدنی دامغان است که در خیابان دانشگاه قرار دارد. موزههای تاریخ طبیعی و تنوع زیستی همانگونه که از نامشان پیداست به دو بخش تقسیم میشود، بخش اول شامل تاریخ طبیعی استان که در این بخش موزه نمونههای بارز و ارزشمندی از بقایای سیلیس شده گیاهان و جانوران دورههای گذشته زمین که بهصورت فسیل و سنگواره برجایمانده است نگهداری میشود.
بخش دوم شامل تنوع زیستی استان است که در این بخش اجزا بدن پنج رده از مهرهداران استان بهصورت های مختلف از قبیل پوست، شاخ و اسکلت و جمجمه و تاکسیدرمی نگهداری میگردد.
این سه موزه مساحتی بیش از ۴۰۰ مترمربع دارند و هرروز بهصورت رایگان در اختیار علاقهمندان قرار دارد. به گزارش روابط عمومی اداره کل حفاظت محیطزیست استان سمنان از ابتدای سال ۹۱ تاکنون بیش از ۲۱۰۰۰ نفر از موزههای تاریخ طبیعی این استان بازدید کردهاند.
گونههای گیاهی و جانوری زیادی در استان سمنان وجود دارد که حتی در معرض خطر انقراض قرار دارند، ازجمله آنها میتوان به یوزپلنگ آسیایی، نماد جانوری استان سمنان و گون گچی نماد گیاهی استان اشاره کرد.
یوزپلنگ آسیایی از گوشتخواران و گربهسانان بزرگ جثه کشور است. زیستگاه اینگونه ارزشمند و در معرض خطر انقراض مناطق دشتی و بیابانی کشور هست. یوزپلنگ در حال حاضر در تعداد معدودی از مناطق کشور است و زیستگاهها و مناطق استان سمنان میزبان بیشترین جمعیت یوزپلنگ در میان سایر زیستگاههای کشور هستند در استان سمنان سه زیستگاه یوز خیز وجود دارد.
یوزپلنگ آسیایی
مجموعه تحت حفاظت توران، پارک ملی کویر و پناهگاه حیاتوحش خوش ییلاق از زیستگاههای برجسته استان است که بیشترین جمعیت یوز در آن مشاهده میشود.
گونهگون گچی (Astragalus fridae Rech. f) از جنس گون، بومی و انحصاری ایران است که رویشگاه آن اقلیم بیابانی با خاکی غنی از گچ است. بر اساس طبقهبندی اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت (IUCN) و بر اساس گزارشهای سازمان محیطزیست کشور گونهگون گچی در لیست گیاهان در معرض خطر انقراض قرار دارد.
گون گچی
نویسنده: فاطمه محمدی