چشمه سنگرود رودبار که در حقیقت چشمه آب گرم و چشمه آب معدنی محسوب میشود، در روستای سنگرود دهستان «عمارلو» در ۴۵ کیلومتری جنوب شرق رودبار و ۲۰ کیلومتری شمال شرق شهر لوشان، در استان گیلان واقع شده است. در این مقاله از کجارو قصد داریم شما را با این چشمه که یکی از زیباترین جاهای دیدنی رودبار است، آشنا کنیم. در چشمه سنگرود که تنها یکی از جاذبههای روستای سنگرود است هم میتوانید از تماشای هنر سنگتراشی طبیعت و آب لذت ببرید و هم میتوانید با آبتنی در آن از خواص درمانی آن بهرهمند شوید.
منبع: ایرنا؛ عکاس ابوذر حمیدی جیرنده
چشمههای سنگرود
چشمه سنگرود گیلان از دو چشمه تشکیل شده است که در فاصله بسیار کمی از یکدیگر جاری شدهاند. در یکی از چشمهها، به نام چشمه «آب گاز»، آب سرد و گازداری وجود دارد و در چشمه دیگر که به چشمه «کولور» شهرت دارد آب گرمی با خواص درمانی از دل کوه میجوشد.
چشمه آب گاز
چشمه آب گاز با طول ۴ متر، عرض ۲٫۵ متر و عمق نیم متر در ارتفاعی در حدود ۱,۲۰۰ متر، سینه کوه را شکافته است و پس از ادامه مسیرش در بستر آهکی و پشت سرگذاشتن جنگلهای اطراف، به رودی که در اعماق دره جریان دارد، میریزد.
چشمه کولور
چشمه کولور، چشمهای مثلثی شکل با طول، عرض و عمق ۲٫۵ متر در ۲ متر در ۴۰ سانتیمتر است که آب آن به میزان پنج لیتر در ثانیه با فشار از بستر حوضچه میجوشد و مانند آبشاری پلکانی به پایین تپهای که در بالای آن قرار دارد، سرازیر میشود. چکنده سنگهایی که برخی از آنها با خزه و جلبک پوشیده شدهاند، حوضچههای چندضلعی نامنظم و پلکانهای شمال چشمه، هر گردشگری را شیفته خود میکند و این پدیدههای زمینشناختی، گواه خوبی برای اثبات قدمت بالای آن هستند. در ضمن بستر این چشمه از رسوبهای کرباته ورقی تشکیل شده است.
منابع تصاویر بهترتیب از چپ به راست: تصویر اول اینستاگرام، عکاس: مرتضی حسننیا؛ تصویر دو دوم و سوم ایرنا، عکاس ابوذر حمیدی جیرنده
ویژگیهای چشمه کولور
املاح بسیار زیادی در این چشمه وجود دارد و میتوان گفت آب آن تقریباً از املاح اشباع شده است. این ویژگی از یک سو، باعث شده است آب آن خاصیت درمانی پیدا کند و برای بهبود دادن و تسکین دردهای روماتیسمی، استخوانی، پوستی، گوارشی و غیره مفید باشد و از سویی دیگر در مسیر حرکت آن، حوضچههای رنگی متعددی تشکیل شود؛ بهگونهای که حتی در کنار جاده منتهی به چشمه نیز میتوانید این حوضچهها را ببینید.
یکی دیگر از جذابیتهای این چشمه، وجود رنگهای متعدد در صخرهها و دیوارههای اطراف آن است؛ رنگهای گرم و آتشین مثل قهوهای، زرد، نارنجی و حتی سبز تیره که با دیدن آنها به وجد میآیید.
در بالای چشمه حوضچه آب گرمی وجود دارد که میتوانید در آن آبتنی کنید و از تماشای منظره طبیعی بسیار زیبای مقابلتان هم لذت ببرید؛ قطعاً در کمتر جایی میتوانید چنین آبتنی لذت بخشی را تجربه کنید و زمانی که در این حوضچه حضور دارید، ممکن است احساس کنید درحال استفاده از یک استخر آب گرم لوکس هستید! اگر بدن بسیار مقاومی دارید، در زمستان هم میتوانید در هوای مهآلود در این حوضچه آب گرم طبیعی آبتنی کرده و حس وصفناپذیری را تجربه کنید.
عکاس: اورانوس علیزاده
چنانچه فرصت کافی برای بازدید از چشمه از نزدیک را ندارید، میتوانید از فراز روستای سنگرود نیز نمای زیبایی را از آن مشاهده کنید. چشمه «باداب سورت» در روستای «ارست» بخش چهاردانگه شهر ساری در استان مازندران و چشمه آبگرم پلکانی «پاموکاله» در ترکیه نیز ساختاری مشابه این چشمه دارند.
برخی از افراد معتقدند که چشمه سنگرود میتواند زمینه جذب گردشگران زیادی را فراهم کند؛ اما متاسفانه امکانات رفاهی در اطراف آن وجود ندارد. روستای سنگرود علاوه بر این چشمه زیبا، طبیعت زیبایی هم دارد و درههای اطراف آن در فصل بهار با شقایقها و گلهای بابونه به زیبایی تمام آراسته میشوند. در ضمن بافت سنتی روستا هنوز هم حفظ شده است و مردم روستا نیز به گرمی از شما استقبال میکنند.
تصویری از طبیعت بهاری روستای سنگرود، منبع: گوگل مپ
در هنگام بازدید از چشمه، از آسیب زدن به چکندهسنگها، حوضچهها و سایر اشکال شکلگرفته یا حتی راه رفتن روی آنها خودداری کنید؛ زیرا چنین ساختارهایی در طول مدت زیادی شکل گرفتهاند و حساس هستند و ترمیم آنها نیز مدت بسیار زیادی طول خواهد کشید. در ضمن از آسیب رساندن به مزارع و باغها نیز خودداری کنید.
منبع: ایرنا؛ عکاس ابوذر حمیدی جیرنده
مسیر دسترسی
برای بازدید از چشمه سنگرود، ابتدا باید خود را از طریق آزادراه تهران-رشت یا آزادراه رشت-قزوین به رودبار برسانید و پس از آن مسیرتان را بهسمت جنوب شرقی و شهر لوشان ادامه دهید و پس از رسیدن به این شهر بهسمت شهر کوهستانی جیرنده حرکت کنید. در این مسیر پس از گذشتن از امامزاده محمد حنیفه و روستای کرماک، به روستای سنگرود میرسید. پس از رسیدن به روستا باید خودرو را در بالای چشمه پارک کنید و با ۵ تا ۱۰ دقیقه پیادهروی، به چشمه برسید.
بهترین زمان سفر به روستای سنگرود
بهترین زمان سفر به سنگرود از نظر آبوهوایی فروردین، اردیبهشت و اوایل مهر است. در این ماهها، دما در حدی معتدل است و هوای گرم و شرجی شما را آزار نمیدهد. در فصل بهار میتوانید از طبیعت زیبای روستای سنگرود نیز بهرهمند شوید؛ البته همان طور که گفتیم آبتنی در چشمه سنگرود در زمستان و در اواخر اسفندماه نیز میتواند تجربه خوبی باشد.
اقامتگاههای سنگرود
از مراکز اقامتی نزدیک روستای سنگرود میتوان به اقامتگاه بومگردی «روخانکول» و اقامتگاه بومگردی «دلگشا میکال» اشاره کرد. اقامتگاه بومگردی دلگشا میکال در ۸۰ کیلومتری شمال شرق چشمه و اقامتگاه روخانکول در ۸۰ کیلومتری جنوب چشمه واقع شده است. اقامتگاه بومگردی باغنشین «کی سو» در ۸۲ کیلومتری جنوب چشمه نیز گزینه مناسبی است. در ضمن در شهر لوشان نیز کلبهها و خانههای روستایی زیبایی با بافت سنتی برای اجاره کردن وجود دارد.
بهترین جاذبههای نزدیک روستای سنگرود
نمایی زیبا از روستای خرمکوه در نزدیکی روستای سنگرود؛ منبع: سایت بیابانها و کویرهای ایران (irandeserts)
از مهمترین جاذبههای نزدیک روستای سنگرود و شهر لوشان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
پل خشتی لوشان: این پل با طراحی پلکانی که کف آن سنگفرش شده است که از آثار تاریخی استان گیلان بهشمارمیرود.
روستای خرمکوه: این روستا دارای جاذبههای طبیعی زیبایی همچون چشمه آب معدنی قل قله خولشکوه، آبشار خولشکوه منطقه ییلاقی بیلش، ییلاق زیبای پوسرا، آبشار زیبای پشت سر خرو، رود شمشارود و تویلارود است و چند سکونتگاه اولیه مانند غار اسکلچک نیز در آن قرار دارد.
امامزاده قلقل: تاریخ ساخت بنای امامزاده قلقل یا امامزاده محمد حنیفه که به امامزاده غلطه نیز شهرت دارد به دوران آل بویه باز میگردد؛ اما ساختمان تاریخی آن در زلزله رودبار تخریب شد. این امامزاده در ارتفاع ۱,۰۴۵ متری از سطح دریا ساخته شده است.
نویسنده: احمدرضا فرهبد