مسجد جامع بوکان یکی از جاهای دیدنی بوکان و مساجد بزرگ و مهم استان آذربایجان غربی است که در حال حاضر برای برگزاری نماز جمعه مردم شهر بوکان مورد استفاده قرار میگیرد و یکی از بناهای تاریخی و مذهبی است که از محبوبیت خاص و عام مردم برخوردار است. این مسجد به دستور حاکم وقت بوکان ساخته شده است. مسجد جامع بوکان را علی اصفهانی از معماران ماهر و چیره دست آن زمان در سال ١٢۶٨ هجری شمسی با ۱۲ گنبد و ۶ ستون از جنس سنگهای آهکی تراشدار بنا کرد. مسجد جامع بوکان با معماری سنتی اسلامی در زمینی به مساحت ۱۸۷۱ مترمربع قرار دارد.
مصالح به کار رفته در پی بنا سنگ و در دیوارها آجر، سیمان، گچ و خاک است. پوشش جدارههای داخلی نیز تار و ملات بوده و بدون تزیین است. شبستان اصلی مسجد پلانی مستطیل شکل دارد که ۴۲ ستون سنگی در ۷ ردیف ۶ تایی پلان را به هشت ناو تقسیم کرده است. محراب مسجد در ضلع جنوبی شبستان بزرگ (مردانه) داخل طالق نمایی با قوس جناغی ساخته شده است. تابلوی نصب شده بر سردر مسجد، وسعت مسجد، تزیینات و طاقهایی که در یک سمت قرار گرفتهاند، از مشخصات اصلی این مسجد هستند را توضیح میدهد.
عکاس: مسعود بوکانی
در سال ۱۳۴۵، بنای مسجد گسترش یافت و ۴ گنبد آجری و ۳ ستون به آن اضافه شد. مسجد جامع بوکان در سال ۱۳۷۹ به شماره ۳۴۸۰ در فهرست آثار میراث فرهنگی آذربایجان غربی به ثبت رسیده است. روبروی مسجد بازاری وجود دارد که به نام بازار سردار شهرت دارد.
عکس کاور از آکو سالمی
نویسنده: بهاره غنچه