ایران، استان آذربایجان شرقی، تبریز، محله ششگلان، جنب بیمارستان کودکان، پشت مدرسه شیخ عطار
شماره تماس:
برای دیدن شماره تماس کلیک کنید.
توضیحات:
خانه امیر نظام گروسی یکی از عمارتهای زیبای به جا مانده از دوران قاجار است. امیر نظام گروسی که یکی از رجال سیاسی و نویسندههای دورههای قاجار بود، این خانه را در دوران ناصرالدین شاه برای خود بنا کرد. بعد از سقوط سلسله قاجار، دولت پهلوی از این ساختمان بهعنوان اداره دارایی و اداره فرهنگ استفاده میکرد. ساختمان امروزی این بنا تنها بخشی از عمارت است و متاسفانه قسمتهای دیگر آن تخریب شده است. در سال ۱۳۷۰ سازمان میراث فرهنگی این بنا را خریداری وبا پایان یافتن مرمت آن در سال ۱۳۸۵، آن را تبدیل به موزه قاجار کرد.
موقعیت جغرافیایی
موزه قاجار از جاهای دیدنی تبریز است و در یکی از محلههای قدیمی شهر به نام ششگلان قرار دارد. خیابان ششگلان یکی از خیابانهایی است که میتوانید خانههای قدیمی زیادی در آن پیدا کنید. مقبره الشعرا که مدفن بیش از ۴۰۰ شاعر نامدار ایرانی از جمله شهریار، قطران و اسدی طوسی است در این خیابان قرار گرفته است. برای رفتن به این موزه میتوانید از خیابان چایکنار و پل قاری به خیابان ثقه الاسلام در سمت راست بپیچید. موزه قاجار در سمت راست خیابان ثقه الاسلام، در خیابان فرعی شهریار و در کنار بیمارستان کودکان قرار گرفته است. در کنار این موزه، مدرسه شیخ عطار قرار دارد.
سازنده بنا
حسنعلی گروسی مقلب به امیر نظام گروسی، از کردهای شهر بیجار و یکی از سیاستمداران و نویسندگان دوره قاجار است. وی مدتی وزیر فوائد عامه ناصرالدین شاه بود. بعدها به سمتهای وزیر مختار در انگلیس و سفیر ایران در فرانسه و عثمانی منتسب شد. او اولین کسی بود که ماشین آلات ضرب سکه، تمبر و چاپ آن را به ایران آورد. وی در تاسیس مدرسه مظفریه و رشدیه نیز مشارکت کرده بود. امیر نظام زمانی که پیشکار آذربایجان بود، این عمارت را در تبریز، شهر ولیعهد نشین قاجار، بنا کرد که هنوز هم شکوه و عظمت آن پا بر جا است. بعد از امیر نظام، والیان آذربایجان در این مکان سکونت داشتند.
معماری بنا
مساحت کل این عمارت ۳۰۰۰ مترمربع است و ساختمان آن در دو طبقه ساخته شده که زیر بنای آن ۱۵۰۰ مترمربع است. ایوان آن ۱۶ ستون دارد که سرستونهای آن بسیار زیبا هستند.
عمارت دو حیاط اندرونی و بیرونی دارد و حوضها و باغچههایی که دور آن را فرا گرفتهاند، زیبایی دو چندانی به این معماری قجری میبخشد. در فصل بهار و تابستان زمانی که درختان و گلها شکوفه میدهند و حوضها پر از آب است، گویی به بهشتی زمینی پا گذاشتهاید.
پنجرههای مشبک و شیشههای رنگی عمارت، پنجرهای رو به روزهای گذشته پر رونق و باشکوه آن است.
گچبریها و آینهکاریهای داخلی عمارت جلوهگر هنر ایرانی است. گچبریهای نمای بیرونی نیز بسیار چشمگیر است.
وقتی وارد زیر زمین میشویم، حوضخانه بزرگی قرار دارد و ستونهای آن و آجرکاریهای سقف بر شکوه و اصالت آن میافزاید.
موزه قاجار تالارهای متعددی دارد که هر کدام قسمتی از تاریخ قاجار را منعکس میکنند.
تالارهای طبقه اول
طبقه اول شامل ۷ تالار به نامهای تالار سکه، بافته، چینی، آبگینه، فلزات، موسیقی و تالار خاتم است.
تالارهای طبقه زیرزمین
در زیر زمین عمارت نیز ۶ تالار با نامهای تالار سنگ، اسلحه، رجال و فرامین، معماری و شهرسازی، قفل و تالار فانوس است.
ثبت ملی
عمارت امیر نظام گروسی در سال ۱۳۷۰ و با شماره ۱۷۴۹ در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده است.
نویسنده: مینا رهبری
$('.map-container') .click(function(){$(this).find('iframe').addClass('clicked')}) .mouseleave(function(){$(this).find('iframe').removeClass('clicked')});
شبکههای اجتماعی کسبوکار
هنوز هیچ راه ارتباطیای با این کسبوکار اضافه نشده است.