حیاطی کهنسال که دور تا دور آن درهای قدیمی با شیشههای رنگی و دیوارهای آجرپوش دارد، درخت نخلی در آن میان که اگرچه کمرش خمیده، ولی نشکسته، حوض آبی و گلدانهای سفالی دورش، اینجا خانه ماپار است.
خانه ماپار یکی از خانههای قدیمی اهواز است که به فاصله اندکی از رودخانه کارون در خیابان خوانساری قرار دارد.
روزگاری زندگی با همه خوب و بدش در این خانه جریان داشته است. این بنا شاهد گذر تاریخ بوده و در دل هر سنگ و آجر آن خاطرهای نهفته است.
اکنون خانه ماپار بازسازی و به یکی از جاذبههای معماری و جاهای دیدنی اهواز تبدیل شده است.
معماری خانه ماپار
بنای ماپار از دوره پهلوی اول بر جا مانده است. مساحت آن ۵۵۰ متر مربع است، دو طبقه و یک زیرزمین دارد و مانند بناهای همدوره خود دارای نمای آجری است. دیوارهای خانه از سنگ ساخته شدهاند.
در این خانه دورهساز دو حیاط در دو طرف ساختمان ساخته شده که در حال حاضر تنها یک حیاط مورد استفاده است. در هر دو حیاط، حوضی زیبا دیده میشود.
پوشش سقف اتاقها چندل چوبی است و تیرهها در فاصلههای ۲۰ سانتیمتری از هم قرار گرفتهاند.
سردر ورودی آن تزیین آجرکاری خفته راسته دارد. خانه ماپار در پنجم آذر ماه سال ۱۳۸۰ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.
عکس: مهتاب خسروشاهی
بازسازی خانه ماپار
خانه ماپار از سال ۱۳۸۶ انجمن دوستداران ادبی حافظ و کتابخانه حافظ را در خود جا داده بود. طی این سالها مرمت خاصی بر این بنا انجام نشد و خانه از موریانه، شوره و رطوبت آسیبها دید.
در سال ۱۳۹۵ به سرمایهگذار بخش خصوصی واگذار شد و بازسازی خانه با نظر سازمان میراث فرهنگی آغاز شد. هماکنون خانه ماپار مرمت شده و سیستم برق و آب خانه تعویض و بازسازی شده است.
اکنون نگارخانه، عکاسخانه، رستوران و شربتخانه، مرکز تولید و فروش صنایع دستی و همچنین مرکز اطلاع رسانی گردشگری و میراث فرهنگی خوزستان در خانه ماپار راهاندازی شده است.
خانه ماپار این روزها جانی دوباره گرفته و میزبان فعالیتهایی مانند اجرای نمایش، نمایشگاه صنایع دستی، نمایشگاه عکس و فعالیتهای فرهنگی دیگر بوده است.
بهنظر میرسد خانه ماپار از موریانه و رطوبت سالیان، جان سالم بهدر برده است. دیگر میشود میان آجرهای قدیمیاش، در کنار حوض آبی و گلدانهای سفالی نشست و شربتی نوش جان کرد.
میشود صبحانه را کنار درخت گلکاغذی صورتی میل کرد و به سالها و دهههایی اندیشید که بر این خانه گذشته است.
خانه ماپار را به نشانی اهواز، خیابان نادری، خیابان خوانساری، بعد از چهارراه اول، پلاک ۵۵۱ پیدا میکنید.
با سپاس از آقای مجتبی گهستونی، مسوول روابط عمومی خانه ماپار، که عکسهای این مقاله را دراختیار ما قرار دادند.
نویسنده: مهتاب خسروشاهی