درمان دندان درد در بارداری

تاریخ انتشار: ۱۴۰۳/۳/۸

درمان دندان درد در بارداری

بارداری یکی از شیرین‌ترین دوره‌های زندگی هر زن است که وی در آن به‌مدت ۹ ماه برای مادر شدن آماده می‌شود، اما در این بین تغییرات هورمونی در بدن عوارض مختلفی همچون دندان درد را برای مادر به‌همراه دارد. بانوان در دوران بارداری معمولا با ممنوعیت‌های بسیاری از جمله عدم مجوز برای انجام برخی درمان‌های دندانپزشکی مواجه هستند و همین موضوع تحمل درد را برای آن‌ها دشوار می‌کند.

درک علت درد و یافتن روش‌های درمان دندان درد در بارداری بسیار مهم است، زیرا سلامت دندان‌ها به‌صورت مستقیم بر سلامت مادر و نوزاد تاثیر می‌گذارد. اگر در دوران بارداری هستید و درد دندان شما را کلافه کرده‌ است، برای آگاهی از دلایل این دندان درد و درمان خانگی دندان درد در بارداری حتما این مقاله را تا انتها دنبال کنید.

دندان درد بارداری

دلایل درد دندان در بارداری چیست؟

شایع‌ترین علت دندان درد در دوران بارداری تغییرات هورمون‌هاست، طبق گفته انجمن بارداری آمریکا (APA) هورمون‌های بارداری در واقع می‌توانند بر نحوه پاسخ بدن شما به باکتری‌ها تاثیر بگذارند که این امر می‌تواند منجر به عفونت پریودنتال و حساسیت دندان‌ها و لثه‌ها شود. البته احتمال دارد پوسیدگی‌های قدیمی هم در دوران بارداری به‌دلیل کاهش سطح کلسیم در بدن عود کند و موجب دندان درد شود. به‌همین بهتر است حتما قبل از اقدام برای بارداری جهت بررسی سلامت دندان‌ها به یک دکتر دندانپزشک در تهران مراجعه کنید.

درمان دندان درد در بارداری بر اساس شرایط جسمی مادر و ماه بارداری وی محدودیت‌های خاصی دارد و انجام اعمال تخصصی یا مصرف دارو برای تسکین درد فقط با نظر پزشک متخصص زنان امکان‌پذیر است. ولی قبل از هر اقدامی باید دلایل این درد را بدانید تا در صورت امکان بتوانید از بروز آن جلوگیری کنید، از جمله دلایل اصلی دندان درد در بارداری عبارتند از:

  • حساسیت دندان و لثه

یکی از مشکلات شایع در دوران بارداری حساسیت شدید دندان‌ و لثه است و به‌همین دلیل مادران باردار از مسواک زدن دندان‌ها یا کشیدن نخ دندان امتناع می‌کنند. نتیجه این امر گسترش پوسیدگی‌ها دندان و افزایش درد است.

  • اسید معده

خانم‌های باردار معمولا صبح‌ها به‌دلیل افزایش اسید معده با حالت تهوع از خواب بیدار می‌شوند و این موضوع بر سلامت دندان‌ها و افزایش پوسیدگی دندان تاثیر منفی دارد.

  • بهم خوردن تعادل هورمونی

تغییرات هورمون‌های زنانه در دوران بارداری همچون افزایش هورمون پروژسترون از دلایل اصلی به‌خطر افتادن سلامت دندان مادران باردار است که با عوارضی همچون التهاب لثه یا پوسیدگی خود را نشان می‌دهد.

  • کاهش کلسیم

در دوران بارداری معمولا سطح کلسیم در بدن مادر به‌دلیل رشد جنین کاهش یافته و کلسیم کافی به استخوان‌ها و دندان نمی‌رسد. این موضوع از اصلی‌ترین دلایل تحلیل رفتن مینای دندان است که باعث ایجاد دندان دردهای شدید برای خانم‌های باردار می‌شود.

  • رژیم غذایی

افزایش مصرف مواد قندی و لبنیات در دوران بارداری می‌تواند باعث افزایش پلاک‌ها در دهان و در نتیجه پوسیدگی دندان شود که عوارض اصلی آن دندان درد است.

برای درمان دندان درد در بارداری چیکار کنیم؟

به‌صورت کلی برای درمان دندان درد در بارداری براساس میزان درد و شرایط مادر دو راهکار وجود دارد، مراجعه به دندانپزشک یا استفاده از درمان خانگی دندان درد در بارداری که معمولا روش دوم به‌دلیل نداشتن عوارض در بین مادران باردار پرطرفدارتر است. بسیاری از خانم‌های باردار برای تسکین درد دندان خود از روش‌های خانگی همچون کمپرس یخ یا قرقره آب نمک استفاده می‌کنند. البته در شرایط خاص که شدت درد غیرقابل تحمل است، مراجعه به کلینیک دندان پزشکی در تهران برای معاینه تخصصی ضرورت دارد. مادر باید پس از معاینه دندانپزشک در صورت نیاز برای درمان تخصصی از پزشک متخصص زنان خود برای مصرف دارو یا انجام اعمال ترمیمی دندان مجوز دریافت کند.

دندانپزشک بارداری

 

برای دندان درد در بارداری چه دارویی بخوریم؟

برای درمان دندان درد در بارداری بهتر است با یک دندانپزشک مشورت کنید، وی پس از معاینه می‌تواند براساس شرایط بیمار داروهای مسکن خاص یا ژل‌های موضعی را جهت تسکین درد تجویز کند. همچنین در صورت بروز عفونت در دهان به‌دلیل پوسیدگی دندان مصرف برخی از آنتی‌ بیوتیک‌های مخصوص دوران بارداری نیز با تجویز پزشک مجاز است. ژل مسکن و قرص استامینوفن ساده هم از دیگر راهکارهای تخصصی برای درمان درد دندان در بارداری محسوب می‌شود.

داروی دندان درد در بارداری

درمان خانگی و سنتی دندان درد در بارداری

درمان خانگی دندان درد در بارداری در صورتی که پس از مشورت متخصص زنان و زایمان در تهران انجام شود، یکی از کم خطرترین روش‌های تسکین درد دندان در این دوره حساس است. درمان‌های خانگی معمولا با مواد اولیه موجود در منزل همچون کمپرس یخ یا کمپرس آبگرم و مواردی از این دست انجام می‌شود که عوارض خاصی برای مادر و جنین ندارد. روش‌های مختلفی در طب سنتی برای درمان دندان درد در بارداری توصیه شده که انجام آن‌ها زیر نظر یک دکتر زنان خطری برای خانم‌های باردار ندارد. برخی از بهترین روش‌ها عبارتند از:

  • سیر

سیر یک آنتی بیوتیک طبیعی است که حاوی آلیسین بوده و باعث از بین رفتن باکتری‌ها می‌شود. به‌همین دلیل قرار دادن سیر به‌صورت مستقیم روی دندانی که درد می‌کند، می‌تواند تا حد زیادی به‌ کاهش درد و درمان دندان درد در بارداری کمک کند.

  • انار

مصرف آب انار طبیعی یک اقدام پیشگیرانه برای از بین بردن پلاک‌ها و عفونت‌های باکتریایی در دهان است که به کاهش دندان درد در بارداری کمک می‌کند.

  • ترکیب آب و جوش‌‌شیرین

استفاده از ترکیب جوش شیرین و آب بعد از استفراغ به‌ خصوص در سه ماه اول بارداری می‌تواند به حفاظت از مینای دندان در برابر اسید معده کمک زیادی کند.

  • روغن میخک

میخک یک ضدعفونی کننده طبیعی برای درمان دندان درد است، قرار دادن این گیاه به‌صورت مستقیم روی دندان باعث تسکین درد می‌شود، از روغن میخک هم می‌توان به‌صورت موضعی برای تسکین درد دندان استفاده کرد.

  • پیاز

پیاز یک ضدعفونی کننده قوی است. جویدن مقدار کمی پیاز خام می‌تواند درد دندان را به‌ میزان قابل توجهی کاهش دهد. همچنین اگر دندان درد شدید مانع از جویدن شود، قرار دادن پیاز روی دندان هم به تسکین درد کمک می‌کند.

  • آلوئه ورا

این گیاه پرخاصیت به‌دلیل ویژگی‌های ضد باکتریایی و ضد قارچ خود می‌تواند رشد باکتری در دهان را کاهش دهد و از تورم لثه‌ها در بارداری جلوگیری نماید.

  • شیر

کلسیم و ویتامین K موجود در شیر برای سلامت لثه بسیار مفید است. مصرف روزانه شیر گرم در دوران بارداری می‌تواند به‌ میزان قابل توجهی بر تسکین درد دندان و کاهش التهاب لثه‌ها موثر باشد، البته به‌دلیل افزایش پلاک در دهان نباید در مصرف شیر زیاده‌روی کرد.

  • روغن زیتون

یکی از راهکارهای کاهش پلاک دندان در دوران بارداری مصرف روغن زیتون است که به‌ تقویت دندان‌ها کمک زیادی می‌کند.

  •  برگ اسفناج

خوردن برگ اسفناج به‌صورت پوره شده یا خام می‌تواند به تسکین درد دندان کمک زیادی کند و التهاب لثه‌ها را کاهش دهد.

  • شستشوی دندان با آب نمک

یکی از دردسترس‌ترین روش‌های درمان دندان درد به‌خصوص در دوران بارداری شستشوی دندان‌ها با آب نمک است که علاوه‌بر تسکین درد باعث از بین رفتن پلاک‌ها و خروج مواد غذایی باقی‌‌مانده در بین دندان‌ها می‌شود.

دندان درد

آیا دندان درد در بارداری برای جنین ضرر دارد؟

ناتوانی مادر در خوردن غذا به‌دلیل دندان درد می‌تواند بر رشد جنین و سلامت مادر تاثیر منفی بگذارد. اما کشیدن دندان، پرکردن یا سایر روش‌های تهاجمی درمان درد در سه ماه اول بارداری ممنوع است و پزشکان در این دوره برای تسکین درد فقط داروهای خاصی برای بیماران باردار تجویز می‌کنند. سه ماه دوم بارداری بهترین زمان برای درمان مشکلات دهان و دندان خانم‌های باردار محسوب می‌شود، زیرا درمان در این دوره کمترین عوارض را برای مادر و جنین دارد.

 

سخن پایانی

دندان درد جز مشکلات متداول در دوران بارداری است که باعث کلافه شدن خانم‌های باردار می‌شود، در این مقاله برخی از روش‌های پزشکی و سنتی برای درمان دندان درد در دوران بارداری را بیان کردیم. اما استفاده از همه این روش‌ها فقط تحت نظر پزشک زنان یا دندانپزشک مجاز است و مصرف خودسرانه دارو می‌تواند عوارض زیادی برای مادر و جنین داشته باشد. جهت دریافت نوبت از دندانپزشک یا دکتر زنان می‌توانید از سایت بهترینو استفاده کنید و در کوتاه‌ترین زمان ممکن از متخصص مورد نظر وقت بگیرید.

سوالات متداول