عصب کشی دندان در بارداری (بهترین زمان + روش)
تاریخ انتشار: ۱۴۰۳/۳/۷

دندان درد در بارداری یکی از مشکلات شایع است که در موارد حاد مادر مجبور میشود برای درمان به دندانپزشک مراجعه کند. اگر دکتر تشخیص دهد که دندان خانم باردار به ریشه رسیده است مادر باید برای عصب کشی دندان در بارداری از پزشک زنان مجوز بگیرد. رسیدن دندان به عصب درد زیادی دارد و تحمل آن در دوران حساس بارداری دشوار است، بنابراین در شرایط خاص مادر باردار میتواند در سه ماه دوم بارداری برای عصبکشی دندان پوسیده اقدام کند.
خانمهای باردار در این دوران معمولا نگران عوارض روشهای درمانی برای دندان درد روی جنین هستند و در این مورد سوالات زیادی میپرسند. اگر شما هم در مورد عصبکشی و ترمیم دندان در بارداری سوال دارید، حتما این مقاله از پزشک را تا انتها دنبال کنید تا پاسخ تمامی پرسشهای احتمالی را به شما بگوییم.
عصب کشی چیست و چرا به عصب کشی نیاز داریم؟
عصبکشی که به آن درمان ریشه هم میگویند، روشی برای درمان عفونت «پالپ» یا قسمت مرکزی دندان است که در صورت عفونی شدن درد زیادی برای بیمار دارد. در این روش درمانی معمولا دندانپزشک در تهران عصب و بافت دندان را بهصورت کامل از ریشه خارج کرده و سپس کانال ریشه را ضدعفونی میکند تا بتواند با مواد مخصوص این فضا را پر کند. عصبکشی زمانی ضروری است که دندان بهدلیل پوسیدگی عمیق، ضربه یا سایر موارد ملتهب یا عفونی شده باشد. عصبکشی میتواند راهی موثر برای نجات دندانهای آسیبدیده باشد و باعث بهبود سلامت دندانها شود. اما انجام این عمل در دوران بارداری همچون شرایط عادی نیست و معمولا عصب کشی دندان در بارداری توصیه نمیشود!
عصب کشی دندان در دوره بارداری
وقتی صحبت از عصب کشی دندان در بارداری میشود، زمانبندی بسیار مهم است. مادران باردار در سه ماه اول حاملگی اجازه هیچگونه درمان تخصصی برای ترمیم دندان را ندارند، اغلب دندانپزشکان عصبکشی دندان را در ماههای 4 تا 7 بارداری انجام میدهند تا عوارض ناشی از آن برای جنین و مادر خطری نداشته باشد. انجمن بارداری آمریکا نیز انجام کارهای دندانپزشکی ضروری در سه ماهه دوم بارداری و موکول کردن هرگونه درمان غیر ضروری را به بعد از زایمان توصیه میکند. اگر مادران باردار در ماههای پایانی بارداری دندان درد داشته باشند، دندانپزشک تحمل درد و موکول کردن درمان به بعد از زایمان را پیشنهاد میدهد.
مراقبت های قبل (برای پیشگیری) و بعد از عصب کشی برای زنان حامله
اولین و اصلیترین اقدام برای جلوگیری از بروز هر نوع مشکل دهان و دندان در دوران بارداری، انجام چکاپ دندانپزشکی قبل از اقدام برای بارداری است. زیرا عفونت و عصب کشی دندان در دوره بارداری خطرات زیادی برای مادر و جنین دارد. بههمین دلیل اغلب دندانپزشکان به خانمهای باردار توصیه میکنند تا بهداشت دهان و دندان را بهخوبی رعایت نمایند تا در نه ماه بارداری دچار دندان درد نشوند. بهصورت کلی مراقبتهای قبل و بعد از عصبیکشی برای زنان باردار به شرح زیر است:
مراقبتهای پیشگیرانه برای جلوگیری از عصب کشی در بارداری
از مصرف غذاها و خوراکیهای حاوی قند بالا خودداری کنید، زیرا غذاهای دارای میزان قند زیاد احتمال پوسیدگی دندان را افزایش میدهد. در صورتیکه میل و علاقه زیادی به خوردن خوراکیهای شیرین دارید بعد از مصرف این مواد غذایی حتما مسواک بزنید و دهان خود را بشویید. همچنین بهتر است از مصرف نوشیدنیهای اسیدی و انواع نوشابه دوری کنید.
در دوران بارداری معده بسیار حساس میشود و استفراغ یکی از مشکلات متداول در بین مادران باردار است که میتوانند احتمال بروز پوسیدگی دندانها را افزایش دهد. بهتر است بعد از هربار استفراغ دهان خود را بهصورت کامل با آب بشویید یا از مسواک برای تمیز کردن دندانها استفاده نمایید.
تغییرات هورمونی در دوران بارداری نیز میتواند سلامت دندانها را تحتتاثیر قرار دهد. بههمین دلیل مراجعه منظم به دندانپزشک و بررسی و وضعیت دندانها و لثه میتواند از بروز مشکلات حاد جلوگیری کند.
برای جلوگیری از عصب کشی دندان در بارداری و حفظ سلامت خود و فرزندانتان مراقبت از دندانها را جدی بگیرید و با مشاهده کوچکترین علائم درد دندان سریعا به کلینیک دندان پزشکی در تهران مراجعه کنید و قبل از هر اقدام درمانی با متخصص زنان مشورت نمایید.
مراقبتهای بعد از عصبکشی برای زنان باردار
دستورالعملهای دندانپزشک خود شامل مصرف دارو، استفاده از کمپرس سرد و اجتناب از خوردن غذاهای سفت را رعایت کنید.
دهان خود را تمیز نگه دارید. بعد از هر وعده غذایی و قبل از خواب مسواک بزنید و نخ دندان بکشید.
از دهانشویه مناسب استفاده کنید.
در صورت مشاهده هرگونه عوارض جانبی همچون تب، لرز یا درد شدید پس از عصبکشی فورا با متخصص عصب کشی در تهران تماس بگیرید.
آیا عصب کشی دندان در دوران بارداری برای جنین ضرر دارد؟
همانطور که در مقدمه هم اشاره کردیم، اغلب دندانپزشکان توصیه میکنند هرگونه درمان غیرضروری برای دندان درد را به بعد از دوران بارداری موکول کنید. البته عدم درمان دندانهای پوسیده در دوران باردای میتواند منجر به دردهای شدیدی شود که تحمل آن خیلی هم آسان نیست. همچنین اگر احتمال گسترش عفونت ریشه به سایر بخشها وجود داشته باشد، متخصص ریشه دندان در تهران میتواند در سه ماه دوم بارداری برای عصبکشی اقدامات لازم را انجام دهد. البته قبل از شروع این فرآیند دندانپزشک شرایط جسمانی مادر را بررسی کرده و توضیحات لازم در مورد خطرات احتمالی عصبی کشی در بارداری را تشریح میکند.
اثر قرار گرفتن در معرض اشعه ایکس: یکی از نگرانیهای خانمهای باردار برای عصبکشی دندان مربوط به گرفتن عکس رادیولوژی است. اگرچه پزشکان توصیه میکنند که زنان باردار در تماس با هرگونه اشعه ایکس قرار نگیرند، اما اشعه مورد استفاده برای عکس دندان برای مادر و جنین بیخطر است. البته برای جلوگیری از هرگونه خطر احتمالی هنگام عکسبرداری از دندان در دوران بارداری به مادر لباس مخصوصی داده میشود تا از وی در برابر اشعه محافظت کند.
اثر داروی بیهوشی و بیحسی: درمان ریشه دندان در دوران بارداری معمولا با داروهای بیحسی انجام میشود. انجمن دندانپزشکان آمریکا مصرف دوزهای بسیار ضعیف داروی بیحس برای عصبکشی دندان در بارداری را مجاز میدانند.
اثر سایر مواد شیمیایی: استفاده از سایر مواد شیمیایی در دوران عصبکشی دندان نیز ممکن است عوارضی داشته باشد. مواد شیمیایی مورد استفاده برای پر یا تمیز کردن دندانها ممکن است بیخطر نباشند و برای جنین عوارضی را ایجاد کنند.
بهترین راه عصب کشی در دوره بارداری
اگر برای درمان دندان درد و عصب کشی در بارداری به متخصص ریشه دندان در کرج مراجعه کنید، وی پس از معاینه بالینی در صورت لزوم انجام عصبیکشی را برای بیمار تجویز کرده و فرآیند درمان را توضیح میدهد. درمان بهتر است بعد از سه ماهه اول بارداری و در ماههای 4 تا 7 انجام شود. تاخیر در درمان و عدم عصبکشی بهموقع ممکن است برای مادر و جنین خطراتی همچون گسترش عفونت را بهدنبال داشته باشد. بهترین راه عصبکشی در دوره بارداری که خطر کمتری برای مادر و جنین دارد، استفاده از پوشش محافظ برای عکسبرداری و مصرف دوزهای کمتری از مواد بیهوشی یا بیحسی برای فرآیند عصبکشی است.
سخن پایانی
تحمل درد دندان در بارداری اصلا خوشایند نیست و اگر مادر باردار مجبور به عصبکشی دندان شود، در سه ماه دوم بارداری میتواند این فرآیند درمانی را با کمترین ریسک انجام دهد. البته انجام هرگونه درمان دندانپزشک در دوران بارداری فقط تحت نظر پزشک زنان مجاز است. جهت دریافت نوبت از دندانپزشک یا متخصص عصبکشی میتوانید از سامانه پزشک کمک بگیرید تا بهصورت کاملا آنلاین وقت معاینه برای شما گرفته شود.
سایر مقالات مرتبط