بلیچینگ دندان چیست؟ (مراحل، مزایا و معایب)
تاریخ انتشار: ۱۴۰۳/۳/۲

داشتن دندانهایی سفید به زیبا شدن لبخند و چهره شما منجر میشود. به همین دلیل، افرادی که به هر علتی دندانهایی زرد دارند، به هر روشی برای سفید کردن دندانها متوسل میشوند. بااینحال استفاده از روشهای شیمیایی نیازمند تخصص و دانش پزشکی است و نباید با استفاده از مواد شیمیایی مختلف و ناشناس اقدام به سفیدسازی دندانها کنید. بلیچینگ دندان روشی است که طی آن پزشک متخصص با استفاده از مواد شیمیایی مخصوص و با اندازه مشخص، رنگدانههای سوار بر مینا و عاج دندان شما را زدوده و دندانهایی سفید تحویلتان میدهد.
در ادامه با بلیچینگ دندان بیشتر آشنا میشوید، مواد مورد استفاده در آن را میشناسید، بهترین روش انجام بلیچینگ را میفهمید و در نهایت درباره مزایا و معایب این روش و مقایسه آن با روشهای دیگر سفیدسازی دندان میخوانید. با ما همراه باشید.
بلیچینگ دندان چیست؟
بلیچینگ دندان یکی از روشهای امن سفید کردن دندانهاست. اگر دندانهای زردی دارید یا لکههای متعددی روی دندانهای شماست، بلیچینگ یکی از روشهایی است که طی آن میتوانید بین ۳ تا ۸ درجه دندان خود را سفیدتر کنید. در بلیچینگ دندان از مواد شیمیایی مخصوص، نور UV و گرما استفاده میشود تا رنگدانههای سوار بر مینای دندان برداشته شوند. در بلیچینگ مواد مخصوص میتوانند تا عاج دندان هم نفوذ کرده و رنگدانههای رسوب کرده در آن عمق را هم از بین ببرند.
مواد مورد استفاده در بلیچینگ دندان چیست؟
بلیچینگ دندان به دو روش خانگی و پزشکی انجام میشود. البته روش خانگی یا هوم بلیچینگ به این معنا نیست که خودتان خودسرانه میتوانید از مواد شیمیایی مخصوص بلیچینگ استفاده کنید! در روش خانگی هم باید با مراجعه به دندانپزشک، قالبی برای دندانهای خود دریافت کنید و همچنین پس از انجام تستهای مختلف، روش دندانپزشک درباره قراردهی ژل مخصوص روی دندانها را به مدت ۳ هفته اجرایی کنید. مواد مورد استفاده در هوم بلیچینگ عموماً پراکسید کاربامید است که از پراکسید هیدروژن، اکسندگی کمتری دارد و برای استفاده خانگی، خطرش کمتر است.
در بلیچینگ دندان در مطب، از موادی استفاده میشود که اصلیترین جزء آن هیدروژن پراکسید است. این ماده یک اکسنده قوی است که نه تنها رنگدانههای سطحی دندان را از بین میبرد، بلکه به رنگدانههای روی مینای دندان و عاج دندان هم نفوذ کرده و با از بین بردن آنها، به سفید کردن دندان منجر میشود. استفاده از این مواد، نیازمند دقت و انجام تستهای حساسیت روی لثه و محیط دهان است. همچنین ژلهایی برای مراقبت از لثه، لب و محیط دهان وجود دارد که پزشک، در صورت صلاحدید از آنها قبل از انجام بلیچینگ استفاده میکند.
انواع بلیچینگ دندان + مراحل
بلیچینگ را میتوانید به دو روش انجام دهید. روش اول مراجعه به مطب پزشک و انجام بلیچینگ در مطب است. این روش امنتر است و سریعتر هم جواب میدهد. چراکه در روش بلیچینگ در مطب، دندانپزشک از موادی با قدرت بیشتر استفاده میکند و طی یک یا دو جلسه میتواند اثرگذاری بیشتری داشته باشد.
انجام بلیچینگ در خانه روش دیگری است که میتوانید انجام دهید. البته بلیچینگ در خانه هم باید با مشورت دندانپزشک باشد. در ادامه هر نوع از بلیچینگ و مراحل آن را توضیح میدهیم.
مراحل بلیچینگ دندان در مطب
اگر بلیچینگ دندان در مطب را به عنوان یک روش ایمن انتخاب کنید، این فرایند به دو صورت میتواند انجام شود: استفاده از لیزر و سفید کردن دندانها با استفاده از آن، استفاده از ژل مخصوص بلیچینگ و سفید کردن دندان با استفاده از اکسیدکنندهها. دقت کنید که دو روش در ترکیب با همدیگر هم میتوانند استفاده شوند.
مرحله اول: محافظت از لثهها
در روش استفاده از ژل بلیچینگ، دندانپزشک شما باید ابتدا از محافظت لثهها مطمئن شود. چرا که استفاده از مواد شیمیایی اکسید کننده قوی در مقادیر بالا، نباید در تماس با لثه قرار بگیرند و در تمام مدت فقط باید روی دندان باقی بمانند. ژلهای مراقبتی برای لثه وجود دارند که در طول مدت بلیچینگ مانع از تماس اکسیدکنندهها با لثه میشوند.
مرحله دوم: بلیچینگ دندانها
دندانپزشک پس از اطمینان از ایمنی لثهها، کار خود را روی دندانهای شما آغاز میکند: ماده اکسید کننده قوی بلیچینگ را روی دندانهایتان میگذارد. هر مرحله از بلیچینگ میتواند بین ۳۰ تا ۶۰ دقیقه زمان ببرد.
برای اینکه لثههایتان در طی فرایند بلیچینگ آسیب نبیند، باید به یک دندانپزشک حاذق مراجعه کنید. برای پیدا کردن دندانپزشک در تهران یا کلینیک دندان پزشکی در تهران از بهترینو استفاده کنید.
مرحله سوم: انجام مجدد مراحل قبل در جلسه بعدی
معمولاً بلیچینگ دندان در یک جلسه به پایان نمیرسد و لازم است که این عمل را برای چند جلسه تکرار کنید.
همچنین استفاده از لیزر برای سفید کردن دندان هزینه بیشتر و عملکرد بهتری دارد. بسیاری از دندانپزشکها برای دریافت عملکرد بهتر، از لیزر نیز در ترکیب با مواد شیمیایی استفاده میکنند که گاهی به آن بلیچینگ دندان با لیزر نیز گفته میشود.
بلیچینگ دندان در خانه
ممکن است پس از انجام بلیچینگ دندان در مطب، دندانپزشک از شما بخواهد برای مدتی، استفاده از مواد مخصوصی را در خانه ادامه دهید. همچنین جدای از روش بلیچینگ در مطب، شما میتوانید با اجازه و مشورت با دندانپزشک، بلیچینگ را در خانه انجام دهید. انجام بلیچینگ در خانه، زیر نظر دندانپزشک و در مدت طولانیتر با مواد شیمیایی ضعیفتر انجام میشود تا خطری برایتان نداشته باشد.
این روش هم تا حدودی کارآمد است اما استفاده مکرر از این مواد شیمیایی منجر به حساسیت لثه و دندانهای شما میشود. همچنین استفاده بدون مشورت و معاینه دندانپزشک میتواند در نهایت به مینای دندان شما آسیب وارد کند.
در این روش شما در بازههای زمانی گفتهشده توسط دندانپزشک، مواد یا ژل بلیچینگ را در یک قالب مناسب دندانهایتان میریزید و به این ترتیب ژل را در تماس با دندانها قرار میدهید. مدت زمان تماس ژل با دندان را باید از دندانپزشک خود سوال کنید. بلیچینگ در خانه میتواند تا ۴ هفته هم طول بکشد.
مزایای بلیچینگ دندان چیست؟
بلیچینگ دندان به عنوان یکی از امنترین روشهای سفید کردن دندانها، همواره محبوب بوده است. بااینحال این روش هم مزایا و معایب مخصوص به خودش را دارد. در ادامه قصد داریم تا به صورت مفصل مزایا و معایب بلیچینگ دندان را بررسی کنیم.
زیبایی چهره: با انجام بلیچینگ دندان، به صورت ویژهای چهره و لبخند شما زیباتر خواهد شد. برخورداری از دندانهای سفید باعث میشود تا ضمن افزایش زیبایی لبخند، بتوانید با اعتماد به نفس بیشتری با دیگران تعامل کنید.
اثر فوری: یکی دیگر از مزیتهای بلیچینگ، اثر فوری آن است. در استفاده از بلیچینگ خیال شما راحت است که بدون دردسر زیاد و به صورت فوری میتوانید دندانهایی سفید و درخشان داشته باشید.
امکان بلیچینگ در خانه: درست است که انجام بلیچینگ در خانه زمان بیشتری نیاز دارد و همچنین نباید خودسرانه انجام شود، اما بههرصورت بلیچینگ یکی از معدود روشهایی است که بدون خطر میتواند در خانه و با مشورت دندانپزشک انجام شود.
آسیب نرساندن به دندان: با وجود اینکه بلیچینگ دندان با استفاده از مواد اکسیدکننده قوی مثل هیدروژن پراکسید انجام میشود که میتواند به لثهها آسیب بزند، ضرری برای دندانهای شما ندارد و درصورتیکه توسط یک پزشک کاربلد انجام شود، مینای دندان شما سالم میماند. برای مثال، مقایسه کنید با لمینت دندان که نیاز به تراشیدن سطحی مینای دندان شما دارد!
مقرون بهصرفه: با وجود تمام این مزایا، هزینه بلیچینگ نیز کمتر از روشهای سفیدسازی دیگر است.
معایب بلیچینگ دندان که باید بدانید
درست است که بلیچینگ دندان روشی امن و مؤثر برای سفید کردن دندانهاست، اما یک سری خطرهای بالقوه هم دارد. آگاهی از این معایب به شما این امکان را میدهد تا جای ممکن جلوی آنها را بگیرید و با انتخابهای درست، معایب بلیچینگ دندان را به حداقل برسانید.
حساس شدن دندانها
در روزهای اولیه پس از بلیچینگ دندان، حساس شدن دندانها به نوشیدنیهای سرد و داغ یا مزههای ترش طبیعی است. استفاده از خمیردندان مخصوص دندانهای حساس و پرهیز از غذاها و نوشیدنیهای تشدید کننده حساسیت در این مدت توصیه میشود.
سفیدی غیر طبیعی دندان
اگر بلیچینگ دندان به صورت بیش از اندازه انجام شود یا برای دندانهایی که از ابتدا چندان هم زرد نبودهاند، مقادیر بالایی مواد اکسید کننده استفاده شود، امکان دارد که سفیدی دندانها به شکل غیرطبیعی باشد! بهصورتیکه شما تمایل به این میزان سفیدی و درخشانی نداشته باشید و از این بابت معذب شوید. میتوانید در این مورد با دندانپزشک خود قبل از بلیچینگ مشورت کنید.
اگر به دنبال جایی مطمئن برای بلیچینگ دندان در تهران هستید، از سایت بهترینو استفاده کنید.
آسیب دیدن لثهها
اگر دندانپزشک شما به صورت مطلوب از ژل مراقبتی لثه استفاده نکرده باشد، بلیچینگ میتواند باعث آسیب دیدن لثههای شما شود. توجه کنید که ژل بلیچینگ متشکل از اکسیدکنندههای قوی مانند هیدروژن پراکسید است که لثه در برابر آنها حساس است و مقاومتی ندارد. در نتیجه پیش از آن که بلیچینگ دندان آغاز شود، ابتدا باید امنسازی لثه و دهان انجام شود.
بلیچینگ دندان برای چه کسانی مناسب نیست؟
با وجود امن بودن روش بلیچینگ، به دلیل استفاده از مواد مخصوص در این روش، انجام آن به تمام افراد با هر شرایطی توصیه نمیشود. توجه کنید که تصمیمگیری نهایی با دندانپزشک شماست. بنابراین تحت هر شرایطی که هستید، ابتدا باید با دندانپزشک خود مطرح کنید و سپس با راهنمایی او بلیچینگ دندان را انجام دهید. در ادامه برخی از شرایطی که انجام بلیچینگ در آن موارد توصیه نمیشود را مرور میکنیم.
زنان باردار و دوره شیردهی: همانطور که بالاتر توضیح دادیم، در بلیچینگ دندان از مواد شیمیایی و اکسید کننده قوی استفاده میشود. پزشکان معتقدند که این مواد میتواند بر شیر مادر و سلامت نوزاد اثرگذار باشد. برای همین انجام بلیچینگ دندان در زمان حاملگی و شیردهی ممنوع است.
افرادی با بیماری دندان، لثه و دهان: افرادی که با مشکلاتی مثل تحلیل رفتن لثه مواجه هستند یا ریشههای دندانشان مشکل اساسی دارد، نباید به سراغ بلیچینگ بروند. اگر چنین شرایطی دارید، حتماً با دندانپزشک خود مشورت کنید.
دندانهایی با روکش یا مصنوعی: توجه کنید که انجام بلیچینگ روی دندانهای مصنوعی یا دندانهایی که روکش دارند بیاثر است و باعث سفید شدن آنها نمیشود.
مراقبتهای لازم بعد از بلیچینگ دندان
بعد از انجام بلیچینگ نباید دندانهایتان را به حال خود رها کنید. رعایت اصول بهداشتی و مراقبتهای عمومی از دندانها باعث میشود تا دوام و ماندگاری بلیچینگ بیشتر شود. در واقع، اینکه بلیچینگ دندان تا چه مدت به سفید ماندن دندانهای شما منجر شود، به عملکرد شما پس از انجام بلیچینگ دندان بستگی دارد.
اصلاح سبک زندگی: نوشیدن نوشیدنیهای رنگی مانند آبمیوههایی با رنگ مصنوعی یا قهوه در کنار مصرف دخانیات مثل سیگار باعث میشوند تا دندانهای شما به مرور زمان لکه بگیرند. پس اولین قدم برای سفید ماندن دندان پس از بلیچینگ، اصلاح سبک زندگی و حذف موارد مضر است.
رعایت همیشگی اصول بهداشت دهان و دندان: استفاده هرروزه از مسواک و خمیردندان مناسب در کنار استفاده از نخ دندان به سالم و سفید ماندن دندانهای شما کمک میکند. همچنین میتوانید هرازگاهی از دهانشویه نیز استفاده کنید.
رعایت همین اصول ساده باعث میشود تا ماندگاری و طول عمر بلیچینگ دندان شما افزایش پیدا کند.
جمعبندی
یکی از امنترین راهها برای سفید کردن دندانها استفاده از روش بلیچینگ دندان در کنار یک دندانپزشک ماهر است. بااینحال این روش هم مزایا، معایب و محدودیتهای خودش را دارد. توجه کنید عمر و دوام بلیچینگ دندان وابسته به نحوه مراقبت شما پس از انجام بلیچینگ دارد. بنابراین اگر شرایط انجام بلیچینگ دندان را داشتید، پس از آن باید حسابی مراقبت کنید.
سایر مقالات مرتبط