کمبود کدام ویتامین باعث سردرد میشود؟
تاریخ انتشار: ۱۴۰۳/۳/۲۷

کمبود کدام ویتامین باعث سردرد میشود؟
نقش ویتامینها در سلامتی بدن بسیار مهم است و کمبود هر یک از آنها میتواند با علائم مختلفی از جمله سردرد ظاهر شود. به لحاظ پزشکی دلایل مختلفی برای سردرد وجود دارد، اما کم آبی در بدن و کاهش سطح برخی ویتامینها معمولا از علل اصلی بروز این مشکل است. کمبود کدام ویتامین باعث سردرد میشود؟ اگر چه دلایل مختلفی برای بروز سردرد وجود دارد، اما کمبود ویتامین D و ویتامین B2 بهعنوان عوامل مهم برای بروز این مشکل شناخته میشود. اگر شما هم با مشکل سردردهای مزمن بهدلیل کمبود ویتامین مواجه هستید، مطالعه این مقاله از مجله پزشک به شما کمک میکند تا ریشه این کمبود ویتامین را شناسایی کرده و برای رفع آن اقدام کنید.
کمبود ویتامین و سردرد
کمبود کدام ویتامین باعث سردرد میشود؟ در پاسخ باید بگوییم که بررسیهای علمی نشان داده کمبود ویتامینهایی مانند ویتامینهای گروه B، ویتامین D، منیزیم و کاهش سطح سدیم در بدن احتمال بروز سردرد را افزایش میدهد و افراد را به سردردهای مزمن و شدید دچار میکند. این مواد مغذی برای کنترل فعالیتهای سیستم عصبی و تنظیم فعالیتهای مغز مورد نیاز است و کاهش سطح آنها در بدن باعث تشدید سردرد میشود.
اگر با مشکل سردرد شدید به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید، دکتر پس از معاینه بالینی معمولا از شما میخواهد که برای انجام آزمایش خون و سپس عکسبرداری از مغز به مرکز ام آر آی بروید تا وی بتواند بر اساس تصاویر مغز ریشه سردرد را شناسایی کند. اگر علت سردردهای مزمن با انجام آزمایش خون، کمبود ویتامین تشخیص داده شود، پزشک میتواند برای درمان بیمار مکملهای دارویی تجویز کند.
ویتامین D و سردرد
ویتامین D که بهعنوان "ویتامین آفتاب" هم شناخته میشود، این ویتامین نقش بسیار مهمی در سلامتی مغز، سیستم عصبی و سلامتی عمومی بدن دارد. کمبود کدام ویتامین باعث سردرد میشود؟ ویتامین D در بهبود انواع التهاب و دردهای مزمن مانند سردرد نیز نقش موثری داشته و کمبود آن میتواند با عوارض مختلفی از جمله ضعف عضلات، افسردگی، پوکی استخوان و حتی سردرد ظاهر شود.
براساس نظر دکتر تغذیه افراد ۱۹ تا ۷۰ سال به ۶۰۰ IU و افراد ۷۱ سال به بالا به ۸۰۰ IU ویتامین D نیاز دارند. انواع ماهی، لبنیات، غلات، تخممرغ و آب پرتقال غنی از ویتامین D هستند و افراد با مصرف این مواد غذایی میتوانند سطح ویتامین D را بدن خود افزایش دهند. نور خورشید نیز یک منبع طبیعی ویتامین D است و قرارگرفتن روزانه حداقل ۱۵ دقیقه در معرض نور خورشید میتواند باعث افزایش سطح این ویتامین در بدن شود. ویتامین D محلول در چربی است و بدن میتواند این ویتامین در بافتهای چربی ذخیره کند، بنابراین مصرف مواد غذای حاوی این ویتامین و مکملهای دارویی ویتامین D برای جبران کمبود آن در بدن بسیار مفید خواهد بود.
ویتامین B و سردرد
ویتامین B یک گروه از ویتامینهای مهم برای سلامتی عمومی بدن است که شامل ویتامین B1 (تیامین)، ویتامین B2 (ریبوفلاوین)، ویتامین B3 (نیاسین)، ویتامین B5 (پانتوتنیک اسید)، ویتامین B6 (پیریدوکسین)، و ویتامین B12 (کوبالامین) است. سردرد میتواند یکی از علایم کمبود ویتامین B باشد، اما این اختلال در اغلب موارد به دلیل کاهش سطح ویتامین B2 (ریبوفلاوین) و ویتامین B6 (پیریدوکسین) در بدن رخ میدهد.
ویتامین B2 (ریبوفلاوین): کمبود این ویتامین میتواند از دلایل اصلی سردرد باشد، زیرا ویتامین B2 در تبدیل غذا به انرژی نقش موثری دارد و کمبود آن میتواند باعث ناتوانی سلولها در تولید انرژی و در نتیجه بروز سردرد شود.
ویتامین B6 (پیریدوکسین): ویتامین B6 در فرآیندهای متابولیکی بدن و فعالیت مغز نقش بسیار مهمی دارد و کمبود آن میتواند سیستم عصبی و فعالیت مغز را تحت تاثیر قرار دهد که نتیجه آن بروز علائمی مانند سردرد و خستگی است.
خانمها و آقایان بالای 19 سال باید روزانه حداقل ۱.۳ میلیگرم ویتامین B2 مصرف کنند. منابع غذایی مانند تخممرغ، جگر، گوشت قرمز، شیر، اسفناج، بروکلی و غلات منابع خوبی برای تامین ویتامینهای گروه B بهخصوص B2 و B6 هستند و از بروز سردردهای شدید جلوگیری میکنند. البته برای ارزیابی سطح ویتامینها در بدن صرفا نمیتوان به برخی علائم بالینی مانند سردرد یا بررسی رژیم غذایی اکتفا کرد و افراد باید پس از مراجعه به آزمایشگاه، نسبت به نتایج آزمایش خون و تشخیص پزشک در مورد اصلاح رژیم غذایی و مصرف داروهای مکمل اقدام کنند.
ویتامین A و سردرد
اگر برای درمان سردرد به یک دکتر غدد مراجعه کنید، وی پس از معاینه بالینی از شما میخواهد که آزمایش خون بدهید. در این آزمایش معمولا سطح ویتامینها و مواد معدنی مختلف از جمله ویتامین A بررسی میشود، زیرا این ویتامین بر عملکرد سیستم اعصاب مرکزی تاثیر دارد و کاهش سطح آن در بدن یکی از دلایل اصلی سردرد است. ویتامین A یک نوع ویتامین محلول در چربی است که زنان روزانه به 2300 واحد و مردان به 3000 واحد از این ویتامین برای حفظ سلامت بدن نیاز دارند.
کمبود کدام ویتامین باعث سردرد میشود؟ کاهش سطح ویتامین A در بدن میتواند با علائم مختلفی مانند تهوع، خستگی، سردرد و موارد دیگر ظاهر شود. برای مراقبت از بدن و افزایش سطح ویتامین A مصرف غذاهایی مانند هویج، کلم بروکلی، کاهو، شیر و گوجه فرنگی بسیار مفید است. همچنین میتوانید با تجویز پزشک خود از مکملهای دارویی حاوی ویتامین A نیز برای درمان بیماریهای مختلف استفاده کنید.
منیزیم و سردرد
منیزیم یک ماده معدنی ضروری برای سوخت و ساز بدن است که اگر سطح آن در خون کاهش یابد، احتمال بروز اختلالهای جسمانی مختلف مانند ضعف عملکرد عصبی و عضلانی، افت قند خون و سردرد در بدن افزایش مییابد. اگر برای درمان سردرد به یک متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید وی با بررسی نتایج آزمایش خون میتواند نسبت به نرمال بودن سطح منیزیم در خون شما نظر دهد.
در صورت کاهش سطح این ماده معدنی در بدن با تجویز پزشک میتوانید مصرف داروهای مکمل حاوی منیزیم را در برنامه روزانه خود قرار دهید تا با افزایش منیزیم در بدن از بروز اختلالهایی مانند سردردهای شدید جلوگیری شود. همچنین مصرف مواد غذای حاوی منیزیم مانند شیر، ماست، انواع دانههای روغنی، موز، آووکادو، مغزها و خشکبار نیز میتواند به افزایش سطح این ماده معدنی در بدن کمک کند.
سخن پایانی
سردرد یک مشکل جسمانی است که برای پیدا کردن ریشه آن باید به یک پزشک متخصص مراجعه کنید، زیرا کمبود ویتامینهای مختلف در بدن فقط یکی از دلایل بروز سردرد است و بیماریهای دیگر نیز ممکن است با علائم سردرد ظاهر شود. برای ریشهیابی این بیماریها و دلیل سردردهای مزمن میتوانید از طریق سامانه پزشک از دکتر مورد نظر خود برای معاینه وقت بگیرید و بدون معطلی برای پیگیری روند درمان اقدام نمایید.
شاید خواندن این مطالب برای شما مفید باشد.