غارها دنیایی اسرارآمیز و پر از شگفتی هستند که همیشه آدمی را برای کشف راز و رمزهایشان فرا میخوانند. جهانی که وقتی به سراغشان بروید از دیدن زیبایی پنهانشان حیرت زده خواهید شد و تمام تصورهای قبلی که از غارها بهعنوان مکانهای مخوف با صداهای عجیب و غریب و خفاشها ترسناک داشتید، از بین خواهد رفت و دیوانهوار عاشق این جاذبههای طبیعی و بینظیر خواهید شد.
در این مقاله همراه کجارو باشید تا یکی از دیدنیترین و تماشاییترین غارهای ایرانی را معرفی کنیم. غاری که بعد از بازدید از آن شیفتهاش میشوید و دلتان میخواهد نه فقط برای بار دوم بلکه بارها و بارها از آن دیدن کنید. پس با ما در غارنوردی، در غار آبی سهولان همراه باشید.
غار سهولان کجاست؟
منبع عکس: خبرگزاری ایرنا (عکاس: رحیم بایزیدی)
اگر تصمیم دارید در اولین فرصت به سفر بروید و مقصد را هم یک بازدید از یک جاذبهی طبیعی در نظر گرفتهاید، کجارو پیشنهاد میدهد غار آبی سهولان را در ابتدای فهرست مکانهای موردنظرتان قرار دهید چون از دیدن آن هرگز پشیمان نخواهید شد؛ اما سهولان در کدام شهر و دیار قرار دارد؟
مقالههای مرتبط:
مهاباد در یک نگاه
سهولان کجاست؟
سهولان یکی از جاذبههای بینظیر است که نام و نشان آن را در غرب کشور و در سرزمین آذربایجان باید جستجو کنید و مسیر سفر را برای استان آذربایجان غربی برنامهریزی کنید؛ چراکه این غار از جاهای دیدنی مهاباد است و در ۴۳ کیلومتری جنوب شرقی این شهر، در محور مهاباد-بوکان قرار دارد. روستای سهولان و دامنهی رشته کوههای کوتر، سهولان شگفتانگیز را در آغوش خود جای دادهاند.
حالا بار و بنه سفر را جمع کنید و برای رویارو شدن با جهانی ناشناخته در اعماق زمین آماده شوید.
منبع عکس: خبرگزاری ایرنا (عکاس: رحیم بایزیدی) و خبرگزاری ایرنا
چرا این غار، سهولان نام دارد؟
منبع عکس: خبرگزاری میزان
غار سهولان در مجاورت روستای سهولان قرار دارد که شاید به همین دلیل به این نام خوانده میشود و نامی کردی است. در زبان مردمان کرد، این منطقه نیز «سهول» بهمعنای یخ است. علاوه بر این نام، مردمان محلی منطقه به خاطر لانهسازی و زندگی کبوترها در این غار به آن «کونه کوتر» یعنی «لانهی کبوتر» میگویند. کونه کوتر را برای بخش آبی غار و «کونه مالان» را برای بخش قسمت خشکی به کار میبرند. «مالان» نیز بهمعنای پناهگاه است.
سهولان؛ غاری سحرانگیز
منبع عکس: خبرگزاری ایرنا (عکاس: رحیم بایزیدی)
غارها جهانی ناشناخته در دل کوهها و درون زمین هستند که در نگاه اول فکر نمیکنید چه زیباییهای حیرت آوری را در خود جای دادهاند، اما کافی است پا به درونشان بزارید تا محو تماشای آنها شوید. سهولان نیز یکی از بینظیرترین غارها و دومین غار آبی ایران است که قدمت آن به دوران دوم زمینشناسی یعنی کرتاسه میرسد.
گوشه گوشهی این غار آهکی پر از دیدنیهای چشمنواز است. قندیلهای زیبا و تماشایی که سقف و دیوارهای سهولان را مزین کردهاند و اشکال مختلف آهکی نیز که در اثر ریزش آب و ایجاد سائیدگی صخرههای آهكی به وجود آمدهاند که عروس دریایی، هشت پا، مار ماهی، لاکپشت حیوانات دریایی پای فیل، شیر، خوشه انگور از جمله آنها است و البته از بهترین سوژهها برای گرفتن یک عکس ماندگار هستند.
اما یکی از هیجانانگیزترین تفریحها در این غار، قایقسواری در دریاچهها و حوضچهها است که با یک نگاه میتوانید پی به رازهای درونیشان ببرید؛ چراکه دریاچهها مملو از آبهای زلال و صافی هستند که تا چند متر میشود داخل آنها را دید. از این دریاچه به آن دریاچه قایقسواری کردن و عبور از دالانهای سهولان، گوش سپردن به صداهای سحرانگیز، همه و همه خاطرات شما را در بازدید از این مکان رقم میزنند.
سهولان چه ويژگیهایی دارد؟
منبع عکس: خبرگزاری میزان
سهولان دارای دو ورودی است که یکی ۱۷۸ و دیگری ۱۰۷ پله دارند و شما از یکی وارد و از دیگری خارج میشوید. با طی کردن این پلهها، به عمق ۳۰ متری زمین میروید که البته با نزدیک شدن به عمق زمین و كف غار، فشار هوا افزایش و اکسیژن هم کم میشود و رطوبت هوا به ۷۸ درصد میرسد. این غار از دو بخش آبی و خشکی تشکیل شده که هم مکانی برای غارپیمایی است و هم با داشتن سه حوضچه یا دریاچه امکان سوار شدن بر قایق و عبور از آنها در محدودههای مشخص وجود دارد. عمق متوسط حوضچهها ۱۵ متر و عمیقترین محل آن ۳۱ متر عمق دارد. اختلاف دمای درون و بیرون غار ۱۰ الی ۱۵ درجه است که در فصل تابستان و زمستان بین ۱۰ تا ۱۳ درجه سانتیگراد تغییر میکند. رطوبت غار نیز بین ۷۰ تا ۸۰ درصد است که در اثر همین رطوبت زیاد خزههای سبز و قهوهای رنگی روی سنگها و صخرههای را پوشاندهاند.
سایر اطلاعات در مورد مشخصات این غار منحصربهفرد عبارتانداز:
مساحت کشف شده: حدود دو هکتار
طول مسیر آبی کشف شده: ۳۰۰ متر
طول مسیر خشکی کشف شده: ۳۰۰ متر
وسعت تالار اصلی: ۵۸ متر در ۴۲ متر
ارتفاع سقف غار: ۵۰ متر
ساکنان غار سهولان چه کسانی هستند؟
منبع عکس: خبرگزاری میزان
حالا برویم و ببینیم در این غار چه کسانی زندگی میکنند؟ شاید جالب باشد که بدانید ساکنان این غار موجودات عجیب و غریب افسانهای که در فیلمها دیدهاید و در داستانها شنیدهاید نیستند؛ بلکه کبوتر، زالو، مارگوس (لجن خوار)، خفاشها و موجودات ریز و کوچک هستند که درآب زندگی میکنند. کبوتران چاهی زیادی برای لانهسازی و گذران زندگی در سهولان خانه دارند و در جاهای مختلف غار نیز خفاشهای آشیانه ساختهاند. بهدلیل تاریک بودن و نبود نور، هیچ نوع جلبکی در آب دریاچهی سهولان رشد نمیکند و تنها جانداران میکروسکوپی وجود دارند.
غار سهولان چگونه کشف شد؟
منبع عکس: خبر آنلاین
داستان معروف شدن سهولان به سال ۱۸۹۰ میلادی برمیگردد؛ در این زمان بود که باستانشناسی فرانسوی به نام «ژاک دمرگان» با کمک مردمان محلی و با کلک وارد غار میشود و حتی نقشهای از آن تهیه کرده است که بعد از گذشت این همه سال اهمیت دارد. ژاک در کتاب خود به نام جغرافیای ایران به این مکان اشاره میکند و این در حالی است که در منابع دیگر نامی از آن دیده نمیشود. بعد از آن، در زمان جنگ جهانی دوم یک هیئت انگلیسی و در سال ۱۳۷۵ نیز غارشناسان ایرانی مطالعه را ادامه دادند. از دالان اصلی، تالار بزرگ و دهلیز ورودی سفالهای متعلق دورههای اشکانی و ایلخانی یافت شده است.
این غار که از سال ۱۳۷۹ میزبان گردشگران است، در فهرست میراث طبیعی و ملی ایران به ثبت رسیده است و جزو مناطق تحت حفاظت سازمان محیط زیست قرار دارد.
در سفر به سهولان شب کجا بمانیم؟
منبع عکس: خبرگزاری ایرنا
بعد از غارنوردی در غار سهولان، شب را میتوانید در اقامتگاه بوم گردی «علی یکبار» در روستای سهولان سپری کنید و سفرتان را به این منطقه با دیدن سایر جاذبههای گردشگری کاملتر کنید.
چگونه به غار سهولان برویم؟
منبع عکس: خبرگزاری ایرنا
این غار در روستای سهولان و در نزدیکی روستای عیسی کند، در مسیر جادهی فرعی (برهان) مهاباد-بوکان قرار گرفته است. با اتومبیل میتوانید تا نزدیکی غار بروید و تنها مسیر کوتاهی را پیادهروی کنید، جالب است بدانید که بر سر راه غار، منطقهای وجود دارد که تابلویی با عنوان جاذبهی معکوس در کنار جاده دیده میشود؛ در این منطقه، با وجود سرازیری جاده بر اثر کشش کوه، سرعت و شتاب اتومبیل کم میشود.
منبع عکس: خبرگزاری میزان، خبرگزاری ایرنا (عکاس: رحیم بایزیدی)
عکس کاور: خبرگزاری میزان