پیست اسکی یاسوج که با نامهای کاکان یا دنا نیز شناخته میشود، در دامنه رشتهکوه زاگرس و شرق قله دنا در ارتفاع ۲۶۰۰ متری قرار دارد و از جاهای دیدنی یاسوج است. پیست در ۱۸ کیلومتری شهر یاسوج، ۷ کیلومتری دهستان کاکان (روستای عباس علیخانی) و جنوب منطقه دیدنی و زیبای آب نهر واقع شده است.
اگر از نیمه شمالی کشور میخواهید به پیست بروید باید خود را به اراک برسانید سپس خرمآباد، پلدختر، اندیمشک، دزفول، شوشتر، مسجدسلیمان و ایذه را رد کنید تا خود را در مسیر یاسوج ببینید. اگر هم از اصفهان و اطراف آن به یاسوج میروید باید شیراز را نشان و از آنجا به سمت یاسوج حرکت کنید. پیست به راحتی قابل دستیابی است و در بر جاده اصلی یاسوج-اقلید قرار دارد.
پیست اسکی کاکان با طول مفید ۶۰۰ متر و عرض ۱۵۰ متر، در پنج تا شش ماه از سال - از اوایل زمستان تا اوایل بهار - پوشیده از برف است و گاه عمق برف سه متر نیز میرسد. با آب شدن برف در فصول گرم نیز محوطه پیست، خصوصاً در اردیبهشت و خرداد ماه پوشیده از لالههای واژگون میشود. با این حال محوطه در فصلهای سرد سال بیشتر خواهان دارد.
در سال ۱۳۷۳، که یک دستگاه بالابر در آنجا نصب شد، عملاً پیست افتتاح شد. تا سال ۱۳۸۴ علاقهمندان با همان یک دستگاه سر میکردند تا آنکه دو تلهاسکی دیگر اضافه شد. الان یک دستگاه بالابر برای افراد مبتدی و ۲ دستگاه بالابر برای اسکیبازان حرفهای دارد. بالابرها از نوع بشقابی هستند؛ بشقابی صفحه گردی است که اسکیباز آن را بین پاهای خود قرار میدهد و به بالای پیست کشیده میشود.
وقتی پیست اسکی کاکان افتتاح شد، به جمع ۳۰ پیست فعال کشور پیوست و از آنجا که نزدیکترین پیست به استانهای گرم کشور است، یکی از گردشگرپذیرترین اماکن تفریحی زمستان در جنوب کشور محسوب میشود؛ در روزهای تعطیل، روزانه ۳۰۰۰ نفر از استانهای مختلف به ویژه از اصفهان، فارس، خوزستان و بوشهر برای اسکی و استفاده از طبیعت پیست خود را به یاسوج میرسانند.
از حدود بیست سال پیش امکانات پیست به مرور تکمیل شد: رستوران و خوابگاهی در آنجا احداث شد، ماشین برفکوب یا پیستکوب برایش خریدند و صحبتش هم هست که تلهکابین آبشار یاسوج را به پیست اسکی کاکان متصل کنند.
از اوایل دیماه تا اواخر اسفند میشود از پیست برای اسکی استفاده کرد. هفت-هشت مربی باتجربه محلی هم برای آموزش آماده هستند و اگر هم تجهیزات اسکی ندارید میتوانید از آنجا اجاره کنید. البته قرار هم نیست همه آنجا اسکی کنند، برخی خطر و هیجان تیوپسواری را به گرانی وسایل اسکی ترجیح میدهند و کنار پیست تیوپ میلغزانند. جشنواره ساخت آدم برفی نیز برنامه دیگری است که گاهی در کنار پیست دیده میشود.
طبیعت و موقعیت پیست از پتانسیل بالای پیست برای توسعه حکایت دارد. اما از سه-چهار سال پیش، که ماشین برفکوب خراب شد، پیست به حالت نیمهتعطیل درآمده است. ماشین برفکوب خودش به تنهایی ۷۰۰ میلیون تومان قیمت دارد و ۵۰۰ میلیونی که قرار شده از اعتبارات گردشگری استان به پیست اختصاص داده شود هم کفایت نمیکند.
البته فقط مسئله خرید یا تعمیر دستگاه برفکوب نیست؛ محوطه پارکینگ ندارد (یک پارکینگ خاکی دارد که کافی نیست)، باید فنسکشی شود، دستگاههای بالابر بهروز شوند، اردوگاه تفریحی و رفاهی احداث شود و از همه مهمتر پیست باید ایمنسازی شود. کمبود امکانات موجب شده تا خیلی از افراد علاقهمند پیست کوهرنگ، در استان چهارمحال و بختیاری را به پیست کاکان ترجیح دهند.
نویسنده: رضا اردو