غار موزه وزیری که در دل کوههای کند علیا و سفلی در منطقه لواسان استان تهران قرار دارد، اولین غار موزه خصوصی ایران و از جاهای دیدنی لواسان است که با آثار دکتر ناصر هوشمند وزیری، جلوهای خاص و دیدنی را برای بازدیدکنندگان رقم زده است. این مجموعه که در مهر ماه ۱۳۸۴ در زمینی به مساحت ۱۰۰۰ مترمربع فعالیت خود را آغاز کرد، با هزینه شخصی استاد وزیری و زیر نظر ایشان اداره میشود.
غار موزه وزیری که به بخشهای مختلفی از جمله سرای بسطامی، فضای داخلی غار، گالری، کارگاه مجسمهسازی، کارگاه صنایع دستی، فضای باز و مجسمههای بازیافتی تقسیم شده، پذیرای تمامی بازدیدکنندگان از جمله هنرمندان و هنردوستان است. بازدیدکنندگان از غار موزه وزیری این فرصت را دارند تا به صورت آزاد از این مجموعه عکاسی کرده و همچنین اطلاعات مربوط به آثار غار موزه وزیری را از شخص ایشان جویا شوند. لازم به ذکر است که تمامی آثار این غار موزه بیانگر داستانهای شاهنامه و فولکلور ایران بوده که توسط استاد وزیری ساخته یا گردآوری شدهاند.
قسمتهای مختلف این غار موزه به شرح زیر است:
سرای بسطامی
سرای بسطامی در واقع سالنی با ظرفیت ۹۰ نفر جهت برگزاری سمینار، همایش، جشنواره و گردهمایی است.
فضای داخلی غار
تعداد بسیاری از مجسمههای ساخته شده در غار موزه وزیری در فضای داخلی غار قرار دارند. فضای داخلی غار که در دل کوه ساخته شده و دیوارهای از بتن روی آن را پوشانده، از ۸ دالان تو در تو تشکیل شده است.
گالری
در این بخش که ۴۰ مترمربع مساحت دارد، نمایشگاههایی از آثار مختلف از جمله نقاشی برگزار شده که به صورت دورهای تغییر میکنند. مدیریت این بخش بر عهده رکسانا هوشمند وزیری است.
کارگاه مجسمه سازی
بازدیدکنندگان از موزه میتوانند از محل کار استاد وزیری دیدن کرده و سوالات خود را درباره اشیا موزه مطرح نمایند.
بخش صنایع دستی
بخش صنایع دستی در غار موزه وزیری، از ظروف سفالی، لعابها و نقش برجستههایی تشکیل شده است که توسط راما وزیری ساخته و پرداخته شدهاند و قابل فروش یا سفارش هستند. علاوه بر آن، کارگاه صنایع دستی غار موزه وزیری، که استاد وزیری در آن آثار خود را تولید میکنند نیز به روی بازدیدکنندگان باز است. بازدیدکنندگان در این بخش میتوانند علاوه بر مشاهده، سوالات خود را درباره آثار مطرح نمایند.
فضای باز
تعداد قابل توجهی از مجسمهها و آثار تولید شده در غار موزه وزیری، در فضای باز این محل قرار دارند. این فضا که ورودی غار موزه است، مملو از مجسمههایی است که نوعی تعامل را با طبیعت اطراف خود ایجاد کردهاند.
مجسمههای بازیافتی
از جمله قسمتهایی که تشخص خاصی به غار موزه وزیری بخشیده، بخش مجسمههای بازیافتی است که در توضیح آن، نوشتهای بر یکی از این مجسمهها آویخته شده است:
این درخت نوشابه به همت انسانهایی درست شده که حاشیه خیابان را سطل آشغال میبینند!
همچنین، در این بخش میتوانید اولین استفاده کاربردی از توالت فرنگی را نیز ببینید. این توالت فرنگی با افزودن متعلقاتی زینتی و ابزاری، به صندلی تبدیل شده است.
علاوه بر آثاری از جنس چوب، سنگ، استخوان و فلز در غار موزه وزیری، تعدادی آثار تلفیقی نیز وجود دارند که از ترکیب این مواد ساخته شدهاند.
در غار موزه وزیری، علاوه بر مجموعه ها، دو کلکسیون نیز وجود دارد؛ کلکسیون شطرنج و کلکسیون آفتابه. تعداد ۶۰۰ آفتابه و پارچ فلزی از ادوار مختلف ایران، این کلکسیون را تشکیل میدهند.
لازم به ذکر است که آثار استاد وزیری نه تنها در غار موزه وزیری، که در بسیاری مکانهای دیگر از جمله پارک ایرانشهر (پرواز و حندربان از جنس مس)، پارک ساعی (آبنما، مجسمههای سنگی حیوانات)، پارک جمشیدیه (مجسمه فردوسی و رستم و سهراب سنگ چینی)، پارک گلبرگ (مجسمه کاکلی و پدربزرگ) نیز قابل مشاهده هستند. آثار این استاد گرانقدر از خاک ایران نیز فراتر رفته و در نمایشگاه فرش هانوفر آلمان (ساخت نمای تخت جمشید) نیز در معرض بازدید عموم قرار گرفتهاند.
عکسها از نیکی قره گوزلویان و سایت غار موزه وزیری
نویسنده: نیکی قره گوزلویان