شهر آبادان جزو معدود شهرهای معروف در ایران است که مرکز استان نیست، این شهر با جمعیتی حدود ۳۰۰ هزار نفری و با مساحت ۲۰۶۳ هکتار در جنوب باختری استان خوزستان قرار دارد. این شهر در دوران قبل از جنگ ایران و عراق یکی از آبادترین و مهمترین شهرهای خاورمیانه به حساب میآمده و وجود منابع نفتی در آن علت اصلی رشد و توسعه این شهر بوده است.
در این راستا، این شهر دارای فرودگاهی به نام فرودگاه بینالمللی آیت الله جمی است که زمانی به دلیل قرار گرفتن در دالان هوایی بینالمللی تنها فرودگاه ترانزیتی، کیترینگ و سوختگیری مسیر خاورمیانه و اروپا بود.
تاریخچه فرودگاه آبادان
فرودگاه آبادان جزو اولین فرودگاههای ایران است که در سال ۱۳۲۰ توسط شرکت ملی نفت ایران و به دلیل وجود پالایشگاه آبادان احداث شد و با رونق گرفتن آبادان و خرمشهر فرودگاه نیز توسعه یافت تا جایی که نخستین پروازهای خارجی از مهرآباد و سپس آبادان در نیمه دوم سال ۱۳۲۸ آغاز شد. در سال ۱۳۴۶ فرودگاه اصلی و فعلی آبادان در مساحتی حدود ۶۶/۳۷۲ هکتار ساخته و سه سال بعد از سوی شرکت ملی نفت ایران به سازمان هواپیمایی کشوری واگذار شد.
فرودگاه آبادان به عنوان فرودگاه کمکی و احتیاطی فرودگاه مهرآباد برای پروازهای خارجی بود و هرگاه به دلایلی جوی و سایر عوامل، پروازی قادر به نشستن در فرودگاه مهرآباد نبود از فرودگاه آبادان برای فرود استفاده میکرد.
کویت ایرویز، کیالام هلند، بریتیش ایرویز انگلیس، لوفت هانزای آلمان، مالتای مالت، سوییس ایرویز، ایر فرانس، اسکاندیناوی ایر، آلایتالیای ایتالیا، ایر ایندیا از ایرلاینهای فعالی بودند که پروازهایشان تا قبل از جنگ ایران و عراق در فرودگاه بینالمللی آبادان نشست و برخاست داشت.
هماکنون این فرودگاه با دالانهای هوایی بینالمللی اروپا و آمریکا به خاورمیانه چند کیلومتری بیش، فاصله ندارد و به طور مداوم پروازهای بینالمللی از فراز این فرودگاه عبور میکنند. از فرودگاه بزرگ و با قدمت آبادان اکنون تنها نامی باقیمانده و انجام پروازهای کنونی را هرگز نمیتوان با آن روزگار و پروازهای روزانهاش به شهرهای بزرگ اروپایی و آمریکایی مقایسه کرد.
این فرودگاه در سال ۱۳۹۱ به درخواست سید حسین دهدشتی نماینده آبادان در مجلس شورای اسلامی توسط دولت وقت به فرودگاه بینالمللی آیت الله جمی آبادان تغییر نام داد.
پایانهها و امکانات رفاهی
در پایانه این فرودگاه امکان استفاده از امکاناتی مانند دفاتر فروش بلیط، سرویس بهداشتی، نمازخانه، پارکینگ شبانه روزی، غرفه سوغات و تنقلات، خدمات باربری، دفاتر ترافیک شرکتهای هواپیمایی، خدمات تاکسی شهری و بین شهری، چرخ دستی حمل بار مسافر فراهم شده است.
مشخصات فرودگاه
نوع فرودگاه: همگانی-باربری
کد یاتا: ABD
کد ایکائو: OIAA
ارتفاع از سطح دریا: ۶ متر
فاصله هوایی تا تهران: ۶۶۱ کیلومتر معادل یک ساعت و ۱۹ دقیقه پروازی
موقعیت جغرافیایی و اطلاعات تماس
موقعیت فرودگاه آبادان روی نقشه
فرودگاه بینالمللی آبادان در منطقه آزاد اروند واقع شده است که این منطقه بزرگترین منطقه آزاد ایران با مساحتی بالغ بر ۱۷۲۰۰ هکتار و دارای سه سایت است که به فعالیتهای صنعتی، توریستی و تجاری اختصاص یافته که فرودگاه آبادان در سایت توریستی قرار دارد.
نشانی: آبادان، فلکه فرودگاه، فرودگاه بینالمللی آیتالله جمی آبادان
تلفنخانه: ۵-۵۳۳۶۶۴۹۴ (۰۶۱)
نمابر: ۵۳۳۶۶۴۹۷
روابط عمومی: ۵۳۳۶۶۴۹۱
اطلاعات پرواز: ۱۹۹
کدپستی: ۳۱۸۶۴-۶۳۱۳۷
آمار جابهجای مسافر در فرودگاه آبادان
آمار جابهجای مسافر فرودگاه آبادان در سال ۱۳۹۳ در حدود ۴۳۰ هزار مسافر بوده است که با سه هزار و ۹۰۰ پرواز جابهجا شدند. همچنین، تعداد پروازهای بینالمللی فرودگاه آبادان در سال ۱۳۹۴ به ۴۲۰ پرواز رسید که در این مدت بیش از ۲۷ هزار مسافر در مسیر شارجه و کویت - آبادان و برگشت جابهجا شدند. در این مدت میزان بار جابهجا شده بیش از پنج هزار تن بود که نسبت به مدت مشابه سال ۱۳۹۳ که سه هزار و ۸۰۰ تن بود رشد ۳۱ درصدی را نشان میدهد.
در سال ۲۰۱۶ میلادی ۶٬۷۴۴ نشست و برخاست هواپیما در این فرودگاه انجام شد و ۵٬۶۸۱٬۱۵۷ کیلوگرم بار و ۶۴۴٬۶۱۵ نفر مسافر از طریق آن جابجا شدند.
در طول هفته بیش از ۱۱۰ پرواز داخلی و خارجی به مقصد شیراز، تهران، اصفهان، شارجه، بندرعباس، خارک و مشهد مقدس با همکاری شرکتهای هواپیمایی ایران ایر، ایران ایرتور، ایرعربیا، زاگرس، آسمان، ماهان، قشم ایر و نفت در فرودگاه آبادان انجام میشود.
اطلاعات پرواز
شرکتهای هواپیمایی
مقصدهای پروازی
هواپیمایی ایر عربیا
فرودگاه بینالمللی شارجه
ایران ایر
فرودگاه بینالمللی شهید بهشتی اصفهان، فرودگاه بینالمللی مهرآباد
هواپیمایی ایران ایرتور
فرودگاه بینالمللی شهید بهشتی اصفهان، فرودگاه بینالمللی شهید هاشمینژاد مشهد، فرودگاه بینالمللی شهید دستغیب شیراز، فرودگاه بینالمللی مهرآباد
هواپیمایی آسمان
فرودگاه بینالمللی شهید بهشتی اصفهان، فرودگاه بینالمللی کویت، فرودگاه بینالمللی شهید دستغیب شیراز، فرودگاه بینالمللی مهرآباد
هواپیمایی نفت ایران
فرودگاه بینالمللی شهید هاشمینژاد مشهد، فرودگاه بینالمللی مهرآباد
کیش ایر
فرودگاه بینالمللی شهید هاشمینژاد مشهد، فرودگاه بینالمللی مهرآباد
هواپیمایی ماهان
فرودگاه بینالمللی شهید هاشمینژاد مشهد
هواپیمایی قشم
فرودگاه بینالمللی مهرآباد
هواپیمایی تابان
فرودگاه بینالمللی شهید بهشتی اصفهان
هواپیمایی زاگرس
فرودگاه بینالمللی شهید بهشتی اصفهان، فرودگاه کرمان، فرودگاه کرمانشاه، فرودگاه بینالمللی شهید هاشمینژاد مشهد
نویسنده: مرتضی گودرزی