خیابان ناصرخسرو یکی از خیابانهای قدیمی و جاهای دیدنی تهران است که در گذشته بخشی از ارگ سلطنتی بوده و تاریخ ساخت آن به سال ۱۲۸۵ برمیگردد. بعد از اینکه خندق جدید را حفر میکنند، خندق قدیمی را پر میکنند و این خیابان به دستور ناصرالدینشاه قاجار خیابان ناصریه نامگذاری میشود و بعدها نام آن به خیابان ناصرخسرو تغییر مییابد.
سردر مدرسه دارالفنون
در این خیابان بناهای تاریخی بسیاری از گذشته بهجای مانده است. از مهمترین آنها میتوان به شمسالعماری، مدرسه دارالفنون سرای روشن اشاره کرد که خوشبختانه با مرمت و بازسازیهایی که روی آنها انجام میگیرد، اوضاع بهتری نسبت به بسیاری از بناهای تاریخی تهران و ایران دارند.
نمای شمسالعماره از ابتدای کوچه مروی
کوچه مروی که یکی از قدیمیترین مراکز خرید تهران است و فلافلی معروف مروی در خیابان ناصرخسرو قرار دارند. این خیابان امروزه میزبان بورس کالاهایی چون لوازم آرایشی و بهداشتی، الکتریکی و دوربین و لوازم جانبی آن است. شاید روزی که شاهان قاجار اولین دوربینها را به کشور وارد میکردند، تصور نمیکردند که روزی درست در پشت کاخ آنها تبدیل به بورس فروش پیشرفتهترین دوربینهای دنیا شود.
یک نمونه از بازسازیهای انجام شده همراه با حفظ اصالت معماری خیابان
آدرس
خیابان ناصرخسرو از به میدان امام خمینی (توپخانه) و از جنوب به خیابان پانزده خرداد محدود میشود.
موقعیت خیابان ناصرخسرو روی نقشه
دسترسی
سادهترین راه برای رسیدن به خیابان ناصرخسرو استفاده از مترو است. کافی است در تقاطع خط ۱ و ۲ مترو، یعنی ایستگاه امام خمینی (ره) از قطار پیاده شده و پس از کمتر از پنج دقیقه پیادهروی در ضلع جنوبی میدان امام خمینی (ره) به خیابان ناصرخسرو وارد شوید. همچنین کافی است در ایستگاه مترو پانزده خرداد در خط یک مترو از قطار پیاده شده و پس از خروج از ایستگاه با ده دقیقه پیادهروی در خیابان پانزده خرداد به خیابان ناصرخسرو برسید. اگر قصد سفر با اتوبوس را دارید، میتوانید با انتخاب ایستگاه مترو امام خمینی (ره) یا پانزده خرداد در خط یک مترو در این لیست، از اتوبوسهایی که به مقصد این میدان حرکت میکنند باخبر شوید و از آنها استفاده کنید یا با تاکسیهایی که از سراسر شهر مانند پایانه میدان آزادی به این میدان میروند استفاده کنید و از آنجا به کوچه مروی بروید.
سرای روشن، قدیمیترین پاساژ تهران
در گذشته این خیابان مرکز خریدوفروش غیر قانونی داروهای کمیاب و قاچاق بود. نگارنده روزهایی را به یاد میآورد که تعداد زیادی موادفروش و داروفروش در این خیابان و بهویژه محدوده کوچه مروی حضور داشتند و وقتی از کنار آنها عبور میکردید «دارو بدم، دارو!» را از زبان تکتک آنها میشنیدید و کمتر زنی جرات حضور بهتنهایی در این خیابان را داشت تا اینکه خوشبختانه پلیس تهران کار قاچاقچیان و سودجویانی که در این خیابان فعالیت میکردند را یکسره کرد و امروزه و بهویژه پس از احداث پیاده راه و سر و سامان دادن به کوچه مروی و نمای این خیابان این خیابان به محیطی امن و زیبا برای رفت و آمد مردم و خانوادهها تبدیل شده است. آیا شما هم از حضور در این خیابان خاطرهای دارید؟ آن را با کجارو و خوانندگان ما در میان بگذارید.
$('.map-container') .click(function(){$(this).find('iframe').addClass('clicked')}) .mouseleave(function(){$(this).find('iframe').removeClass('clicked')});
نویسنده: علیرضا کیخا