در نزدیکی قله پر صلابت الوند دشتی سرسبز آرام گرفته، با چشمههایی که آبی خنک از آنها جاری است. دشت میشان از طراوت لبریز است. به میشان که وارد میشوید پا از دنیای دغدغهها و افکار بیرون میگذارید و آرامشی خاص سراسر وجودتان را فرا میگیرد.
برف و یخ، چمنزار و گلهای کوچک زرد رنگ دست به دست یکدیگر داده و منظرهای آرام و دوست داشتنی را به آدمی هدیه میکنند. بر چمنها که دراز میکشید، به صدای آب جاری از چشمهها که گوش میسپارید و هوای خنک و به غایت پاک کوهستانی را که استشمام میکنید، از هر چیز خالی، و وجودتان از لذتِ بودن در طبیعت پر میشود.
این میدان در مسیر اصلی صعود به قله الوند قرار دارد و وسعت آن حدود یک هکتار و ارتفاع آن از سطح دریا ۲۶۰۰ متر است. در گذشته عشایری که دوره ییلاق خود را در دامنه شمالی الوند میگذراندند، در میدان میشان که دارای آبهای روان، چمن زار و مناظر زیبای طبیعی است، چادر میزدند.
حرکت به سمت دشت میشان که به آن میدان میشان هم میگویند، یک کوهپیمایی نیمه سنگین است. این دشت یکی از جاذبههای طبیعتگردی و جاهای دیدنی همدان است و همه روزه طبیعت گردان و کوهپیمایان پر شماری پذیرایی میکند. قبل از رسیدن به مسیر کوهپیمایی از جادهای عبور میکنید که در طول دره زیبا و خرم عباس آباد قرار گرفته و پر است از منظرهی باغها و درختان بلند که در پاییز شکوه و جلوهای خاص دارند.
در انتهای این جاده و درست قبل از شروع مسیر کوهپیمایی، در نزدیکی آبشاری به ارتفاع ۱۲ متر، کتیبه باستانی گنجنامه قرار دارد که متعلق به عصر داریوش و خشایارشا دو پادشاه بزرگ هخامنشی است. مسیری که برای رسیدن به آن طی میکنید همان راه کاروانرویی است که در زمان هخامنشیان نیز وجود داشته و پادشاهان و همراهیانشان از آن عبور میکرده اند. گنجنامه با قدمتی چندین هزار ساله از دیگر جاذبههای گردشگری در این منطقهی کهن است.
مسیر شروع کوهپیمایی چند متر قبلتر از کتیبهی گنجنامه است. با آغاز مسیر و حرکت به سمت قله الوند و دشت میشان، هر چه بالاتر میروید منظرهی پشت سر زیباتر و گسترهی دید وسیعتر میشود. در مسیر، هنگامی که میایستید تا نفسی تازه کنید با نگاه به منظره پشت سر، خیلی سریع خستگیتان را فراموش میکنید و شوق رسیدنتان به دشت میشان بیشتر و بیشتر میشود.
در دشت میشان دو پناهگاه کوهنوردی برای پذیرایی از کوهپیمایان وجود دارد که مدتها پیش ساخته شدهاند. خوردن چای و استراحت کردن در این ایستگاهها لطف و صفای خاصی دارد. اولین ایستگاه، یک بالکن با نمای بسیار زیبایی از دره دارد که اگر در روزهای ابری روی آن بایستید اقیانوسی از ابر در برابر دیدگانتان حاضر میبینید. برای رسیدن به دشت میشان تله کابین هم موجود است که به نوعی ایستگاه دوم تله کابین گنجنامه همدان در آنجا مستقر است.
کوهستان الوند علاوه بر دشت میشان، دشت های کوچک و درههای بسیار زیبای دیگری مانند تخت نادر، چمن شاه نظر، دره مراد بیگ، دره حیدریه، دره گوساله و دره دیوین را نیز در خود جای داده که هر کدام چشمه سارها و زیباییهای طبیعی خاص خود را دارند.
مسیر دسترسی به دشت میشان
از تهران به سمت همدان حدود ۴ ساعت رانندگی در پیش خواهید داشت، با رسیدن به همدان از میدان امام (میدان مرکزی) به سمت میدان قائم حرکت کنید و پس از رسیدن به میدان قائم به سمت راست بروید. بالاتر به یک دو راهی میرسید که یکی به سمت عباس آباد و دیگری به سمت گنجنامه میرود. مسیر گنجنامه را ادامه دهید تا به ابتدای مسیر کوهپیمایی برسید.
بهترین فصل برای بازدید از دشت میشان
دشت میشان در بهار و پاییز، به ویژه در تعطیلات به یکی از شلوغترین مکانهای همدان بدل میشود. بهار دشت میشان، از نظر آب و هوا و سرزندگی طبیعت آن با دیگر فصلهایی که از سر میگذارند قابل مقایسه نیست، اما پاییز هر جاذبه طبیعی نیز روایت خاص خود را دارد. به طور خاص میتوان از اوایل بهار تا اواسط تابستان و از اواسط مهر تا اواسط آبان ماه را بهعنوان بهترین ماهها برای سفر به دشت میشان برگزید.
عکسهای گالری از ایرنا (عکاس: نامشخص)
نویسنده: عماد جعفری