جوش صورت نشانه چیست؟ + علت ها و روش درمان
تاریخ انتشار: ۱۴۰۳/۲/۲۹
جوش صورت نشانه چیست و چگونه میتوان آن را از بین برد؟
اگر در حال مطالعه این مقاله هستید، احتمالا از شانس بدتان دچار جوشهای ناحیه صورت شدهاید؛ اما اصلا نگران نباشید، آکنه یکی از شایعترین عارضههای پوستی در جهان است. علل فراوانی در بروز جوشهای پوستی نقش دارد، یکی از اصلیترین آنها، انسداد منافذ پوستی و غدد ترشحکننده سطح پوست است. گاهی بر اثر ترشح بیش از حد این غدد، آکنههای پوستی ایجاد میشود. جوشهای پوستی در انواع مختلف قارچی، سایشی، هورمونی، ندولار و ….وجود دارد که برای هرکدام، درمان مختص به خود در نظر گرفته میشود. از جمله راهکارهای موثر بهبود جوشهای صورت، میتوان به مصرف انواع قرص، میکرونیدلینگ، لیزر، لایهبرداری و غیره اشاره کرد. اما جوش صورت نشانه چیست؟ چگونه میتوان با توجه به آن به اختلالات سایر نواحی صورت پیبرد؟ برای پاسخ به این سوالات، تا انتها همراه ما باشید.
جوش هر قسمت صورت نشانه چیست؟
ناحیهای که در آن جوش ایجاد میشود، میتواند به ما سرنخهایی دربارهی واکنشها یا مشکلاتی که در بدن رخ میدهد بدهد. گاهی آکنه یا جوش، فقط در یک قسمت مشخص از پوست مانند پیشانی، چانه و… ظاهر میشود؛ شناسایی دقیق علت این نوع جوشها، به رفع عارضه و انتخاب روش درمانی مناسب کمک میکند. برخی از صاحبنظران چینی معتقدند، نواحی مختلف صورت با اندامهای بدن در ارتباط هستند. اما وجود جوش در صورت نشانه چیست ؟ در ادامه به اختصار، ارتباط اختلالات اندامها با بروز جوش در هر یک از نواحی صورت میپردازیم.
جوش در اطراف چشمها
گاهی افراد از وجود آکنه یا جوش در زیر چشمها یا اطراف آن نگران میشوند؛ یکی از مهمترین علتهای بروز این نوع جوش، عدم تعادل در کلیههای فرد است. در صورتی که قصد بهبود یا جلوگیری از بروز جوش در این ناحیه را دارید، بهتر است که در طول روز میزان مناسبی آب بنوشید. همچنین، داشتن برنامه غذایی مناسب مثل هندوانه، خیار، کدو، سیب و… کمک کننده خواهد بود. از دیگر اقدامات مناسب برای جلوگیری از جوشهای اطراف چشم، میتوان به عدم مصرف سیگار، استفاده از لوازم آرایشی متناسب با پوست و نخوردن لبنیات پرچرب اشاره کرد.
جوش در پیشانی
وجود مشکلات گوارشی در افراد، برخی مواقع باعث ظاهر شدن جوش در پوست پیشانی میشود. افرادی که از غذاهای پرچرب، شکردار، فستفود و… استفاده میکنند، معمولا دارای جوشهای پیشانی هستند. در صورتی که قصد پیشگیری از آکنه در ناحیه پیشانی را دارید، میتوانید موارد زیر را انجام دهید:
۱. مصرف میوه و سبزیجات
۲. عدم مصرف غذاهایی با چربی زیاد
۳. استفاده از نمک و شکر به میزان کم
۴. نوشیدن چای سبز به صورت روزانه
۵. استفاده از لوازم بهداشتی و آرایشی مناسب
جوش در بالای لب و دو طرف بینی
فشارخون بالا، یکی از مشکلات رایج بین اکثر افراد است؛ گاهی یکی از علائم این عارضه، ظاهر شدن جوش در نواحی بالایی لب و دو طرف بینی میباشد. از دیگر علتهای وجود آکنه در ناحیه پیشانی، مصرف مواد غذایی با تندی و چربی زیاد است. حتی افرادی که از رژلبهای نامرغوب استفاده میکنند، شاهد بروز جوش بر روی لبها هستند. مصرف میوهجات و سبزیجات، انجام تمرینات ورزشی به شکل روزانه، پرهیز از مصرف خوراکیهای پرنمک، پرچربی و بسیار تند، عوض کردن خمیردندان و رژ لب، جزو اقدامات مهم در جلوگیری از بروز این نوع جوشها است.
جوش در بین ابروها
یکی از انواع جوشها که ظاهر بسیار ناخوشایندی در چهره ایجاد میکند، جوش بین ابروها است. دلایل مختلفی در بروز این نوع از جوش دخیل هستند که برخی از آنها شامل، مصرف مواد غذایی مضر، الکلها و حساسیتهای مختلف میشود. البته گاهی افراد پس از اصلاح صورت و ابروها یا استفاده از وکس، شاهد ظاهر شدن جوش در این ناحیه هستند. برای پیشگیری از بروز آکنه در این ناحیه، میتوان اقداماتی مانند، کاهش مصرف غذاهای چرب و خیلی تند، عدم استفاده از الکل، کاهش مصرف مواد غذایی که دارای شکر زیاد هستند را انجام داد.
جوش در ناحیه چانه و فک
معمولا اکثر خانمها در ناحیه چانه و فک دارای جوش هستند و سوال میکنند که این جوش های صورت نشانه چیست ؟ معمولا این خانمها، از مشکلات و اختلالات هورمونی رنج میبرند. گاهی حتی به دلیل رشد مو در این قسمت، شاهد جوشهایی خواهید بود. اگر در طول روز استرس و اضطراب زیادی را تحمل میکنید، احتمالا یکی از علتهای جوش چانه شما، استرس است. برای جلوگیری از بروز جوش در این ناحیه، میتوان به شکل زیر عمل کرد:
انجام فعالیت و تمرینات ورزشی که باعث کاهش اضطراب و ایجاد آرامش در فرد شود مثل، یوگا، مدیتیشن، گوش دادن به موسیقی
استفاده از اسیدهای چرب امگا ۳ مانند ماهی و گردو
مصرف چای نعنا و چای سبز به میزان چند فنجان در طول روز
جوش در گونهها
معمولا اکثر خانمهای بالغ، از وجود جوش در گونه راست یا چپ خود گلهمند هستند؛ بروز این مشکل تحت تأثیر عوامل مختلفی است که برخی از آنها را ذکر خواهیم کرد. کسیتهای تخمدان( پلی کیستیک و..)، مشکلات قلبی، اختلالات کبدی، بیماریهای ریوی، اختلالات هورمونی و مشکلات گوارشی، در بروز آکنه در ناحیه گونه نقش دارند. اگر دچار مشکلات دندان نیز هستید، احتمالا در این قسمت چهرهتان جوش مشاهده کنید. البته خانمها در دوران قاعدگی نیز دچار آکنه در ناحیه گونه خواهند شد. با انجام اقداماتی مانند موارد زیر، میتوان از بروز جوش در گونه چپ یا راست جلوگیری کرد:
۱. پرهیز از تماس مستقیم تلفن همراه با گونهها؛ استفاده از هندزفری هنگام صحبت کردن
۲. بکارگیری کرمهای ضد آفتاب مناسب
۳. انجام آزمایشات و چکابهای دورهای تحت نظر متخصصان به شکل پیوسته، جهت اطمینان از سلامت.
دلیل و علت جوش زدن صورت
جوشهای پوستی که اصطلاحا با نام آکنه نیز شناخته میشوند، یک عارضه پوستی محسوب میشوند. علل و عوامل گوناگونی در بروز جوش نقش دارد که هرکدام درمان مخصوص به خود را میطلبد. این عارضه بر اثر جمع شدن یاختههای غیرزنده پوستی، ترشح بیش از اندازه غدد چربی و انسداد منافذ غدهها رخ میدهد. در ادامه برخی از مهمترین علتهای بروز جوش صورت را بررسی میکنیم تا درک بهتری، از سوال جوش صورت نشانه چیست ، داشته باشید.
مسدود شدن منافذ پوستی
در نزدیکی سطح پوست، غدههای کوچکی به نام غدد سبابه وجود دارد؛ این غدد وظیفه تولید سبوم جهت جلوگیری از خشکی پوست را دارند. یکی از عللی که باعث بروز آکنه پوستی میشود، تولید بیش از اندازه سبوم از غدد است. در واقع سبوم با یاختههای مرده پوست ترکیب و باعث انسداد مسیر فولیکول میشود. اگر این فولیکول در نزدیکی سطح پوست باشد، باعث برآمدگی به سمت بیرون و ایجاد جوش سرسفید خواهد شد. در صورت وجود فولیکول انسداد یافته بر سطح پوست، جوش سر سیاه ایجاد میشود. گاهی باکتریهایی که روی پوست قرار دارند میتوانند، باعث آلودگی و عفونت این فولیکولها و در نهایت، باعث بروز ندول، کیست یا پاپول شوند.
افزایش هورمون تستوسترون
در دوران نوجوانی به دلیل رسیدن به سن بلوغ، بسیاری از اندامها دچار تغییر و رشد خواهند شد؛ هورمون تستوسترون یکی از اصلیترین رکنهای ایجاد این تغییرات است. با توجه به اینکه غدههای چربی الخصوص هورمونها، دارای حساسیت زیادی هستند، افزایش تستوسترون باعث تولید بیش از اندازه سبوم از غدد میشود.
سابقه خانوادگی
در برخی موارد، وقتی به گذشته افراد خانواده توجه میشود، آکنه یا جوش در صورت آنها به چشم میخورد؛ فرزندان این دسته از افراد احتمالا دچار جوش صورت شوند. طبق مطالعات انجام شده، بروز آکنه در صورت هردو والد، باعث ایجاد جوشهای شدیدتری در فرزندان با سنین کمتر میشود. اما اگر فقط یکی از والدین شما دارای آکنه باشند، احتمالا دچار جوشهای بزرگسالی خواهند شد.
تغییرات هورمونی در خانمها
معمولا بروز جوشهای پوستی در خانمها، بیشتر از آقایان است زیرا، علت اکثر اکنهها تغییرات هورمونی میباشد. این تغییرات در تایمهای مشخص مانند دوران قاعدگی در خانمها رخ میدهد. از طرفی، ممکن است هنگام بارداری، در طول سه ماهه اول علائم آکنه وجود داشته باشد. سندروم پلی کیستیک، مورد بعدی است که در خانمها رخ میدهد و در آن، افزایش وزن و جوشهای صورت دیده میشود.
سایر محرکها
در برخی موارد، عللی همچون لوازم آرایشی و بهداشتی نامرغوب، مصرف بعضی از داروها مانند ضد افسردگیها و سیگار کشیدن نیز، باعث بروز آکنههای پوستی یا تشدید آنها میشوند.
جوش صورت را چگونه از بین ببریم؟
حالا که پی بردید جوش های روی صورت نشانه چیست، نوبت به درمان میرسد. جهت از بین بردن جوشهای صورت، روشهای درمانی متنوعی وجود دارد؛ انتخاب این روشها، باتوجه به علت اصلی ایجاد آکنه تعیین میشود. گاهی جوشهای پوستی نسبت به درمان مقاوم هستند و مدت زمان بسیار طولانی جهت بهبود نیاز دارند. معمولا متخصصان پوست با توجه به شدت اکنههای پوستی، ناحیه قرارگیری، علت به وجود آورنده و …. درمان مناسب را برای هر فرد انتخاب میکنند. برخی از مهمترین روشهای درمانی برای این عارضه عبارتند از:
استفاده از داروها
یکی از بهترین روندهای بهبود جوشهای صورت، استفاده از داروهای مختلف مانند قرص است. ویتامین E از اصلیترین و موثرترین داروهای مراقبتی پوست، میباشد که به ندرت باعث ایجاد آسیب و ضرر خواهد شد. داروی مهم بعدی که جزو مشتقهای ویتامین آ است و در مراحل شدید و پیشرفته جوشهای صورت استفاده میشود، راکوتان است. مصرف این دارو در شرایط جوشهای معمولی و کم توصیه نمیشود زیرا، دارای عوارض جانبی میباشد. قبل از استفاده قرصهای راکوتان حتما با پزشک متخصص مشورت کنید.
استفاده از پماد
برخی از پمادها مانند زینک اکساید، به دلیل ساختاری که دارند، در درمان جوشهای صورت موثر هستند. این پماد به خاطر افزایش تقسیمات سلولی، افزایش بهبود زخم و تاثیر بر آنزیمهای پوستی، توصیه میشود. درصورت داشتن جوشهای سر سیاه و سفید، چرکی، پاپول و.. میتوانید لایه نازکی از پماد را روی پوست بمالید و تقریبا صبح آن را شستشو دهید.
لیزر اکنههای پوست
اگر از جای باقیمانده جوشهای صورتتان رنج میبرید، لیزردرمانی بهترین گزینه خواهد بود. نحوه عملکرد آن به این شکل است که جانداران ریز مانند باکتریها و چربیهایی که باعث ایجاد آکنه میشوند را از بین میبرد.
زالو درمانی
استفاده از زالو جهت تزریق هیستامین به داخل خون که در رقیق و پاکسازی آن نقش دارد کمککننده خواهد بود. از طرفی، به دلیل مکشی که زالوها ایجاد میکنند، خون تمیز و اکنهها برطرف خواهند شد.
محافظت در برابر نور خورشید
یکی علتهای تشدید جوشهای صورت، قرارگیری در برابر نورهای خورشید است. حتی زمانی که از برخی داروهای برطرف کننده جوش استفاده میکنید، ممکن است اکنهها به نور خورشید حساسیت نشان دهند. پس حتما از مرطوبکنندههای پوستی یا کرمهای ضد آفتاب استفاده کنید.
میکرونیدلینگ
اولین اقدام برای برطرف سازی محل باقی مانده جوشها، لایه برداری پوست است؛ زمانی که این روش پاسخگو نباشد، از میکرونیدلینگ استفاده میکنند. طی این فرآیند، جای جوشهای قبلی بهبود مییابد و از شر آکنههای جدید رهایی خواهید یافت.
لایه برداری پوست
این روش با تحریک تقسیمات یاختهها و از بین بردن بافتهای مرده صورت، باعث جوانسازی، رفع جای زخم و درمان جوشها میشود.
سخن پایانی
جوشهای روی صورت نشانه چیست ؟ چطور میتوان آن را درمان کرد؟ علل متنوعی در بروز جوشهای پوستی نقش دارد؛ از انسداد منافذ پوستی گرفته، تا ژنتیک و بیماریهای وابسته. پوست یکی از ارکان مهم در افزایش جذابیت افراد به شمار میرود؛ پس انتخاب روندهای درمانی و مراقبتی، جهت بهبود جوشهای پوستی بسیار ضروری است. از جمله نواحی رایج بروز جوشهای صورت، پیشانی، گونهها، چانه، بالای لب، بین ابرو و اطراف بینی میباشد. برای پیشگیری از بروز آکنههای پوستی میتوان، یک رژیم غذایی سالم و مقوی تهیه کرد و در کنار آن تمرینات ورزشی را به بهترین نحو ممکن انجام داد. در صورتی که دارای جوشهای پوستی هستید، میتوانید به متخصصان سایت ما مراجعه کنید.
سایر مقالات مرتبط