جوش چانه نشانه چیست؟ + علت و انواع روش درمان

تاریخ انتشار: ۱۴۰۳/۲/۲۹

جوش چانه نشانه چیست؟ + علت و انواع روش درمان

شاید شما هم از آن دسته افرادی هستید که وقتی به آینه نگاه می‌کنید با دیدن جوش‌های صورت خود حس ناخوشایندی دارید. باید بگوییم که شما تنها نیستید. بسیاری از افرادی که جوش دارند همیشه در آرزوی داشتن پوست صاف و بدون جوش هستند. اما داشتن پوست بی‌عیب و نقص نیازمند مراقبت‌های خاصی است. قبل از هر چیزی باید به این دو سوالات پاسخ دهیم که علت جوش چانه چه عواملی است؟ و جوش چانه نشانه چیست؟

روش‌های درمان جوش چانه

احتمالا شما هم این جمله را شنیده‌اید که جوش‌های هر ناحیه از صورت دلیل خاصی دارند و بیانگر وضعیت داخلی بدن هستند. اما واقعا جوش چانه نشانه چیست؟ با توجه به مطالعات علمی این جمله تا حدود زیادی درست است. در دوران بلوغ جوش‌ها اغلب در "منطقه T" صورت ظاهر می‌شود که شامل چانه و بینی و پیشانی است. با گذشت زمان و به تعادل رسیدن هورمون‌ها، جوش‌ها در امتداد خط فک ظاهر می‌شود. طبق تحقیقات زنان بیشتر از مردان دچار جوش چانه می‌شوند. در ادامه مطلب با ما همراه باشید تا بیشتر درباره علت جوش چانه اطلاعاتی کسب کنید.

علت جوش چانه چیست؟

جوش‌های روی چانه معمولا نتیجه نوسانات هورمونی است که اغلب در دوران بلوغ یا چرخه قاعدگی رخ می‌دهد. با این حال، هر فردی در هر سنی ممکن است روی چانه خود جوش بزند. در مواردی که جوش‌ها خفیف و تعدادشان کم باشد، فرد می‌تواند با استفاده از محصولات بدون نسخه، جوش‌ها را در خانه درمان کند. اما وقتی که جوش‌ها شدیدتر باشند باید به ابتدا بدانید که جوش چانه نشانه چیست و سپس اقدام به درمان کنید. در ادامه مهمترین علل ایجاد جوش چانه را ذکر می‌کنیم:

جوش چانه نشانه چیست

  • مسدود شدن منافذ پوست

یکی از ابتدایی‌ترین علت جوش چانه چربی اضافی، سلول‌های مرده پوست و باکتری‌هایی است که منافذ پوست را مسدود می‌کنند. هورمون‌هایی به نام آندروژن تولید سبوم را تحریک می‌کنند که باعث مسدود شدن منافذ می‌شود. جوش در ناحیه چانه در بین نوجوانان بسیار شایع است، زیرا تولید هورمون در این دوران افزایش می‌یابد. اما سطح هورمون‌ها در بزرگسالی نیز در نوسان است. تحقیقات نشان می‌دهند که جوش چانه در 54 درصد از زنان و 40 درصد از مردان بالای 25 سال دیده می‌شود.

  • هورمون‌ها

تغییرات هورمونی شایع‌ترین علت جوش چانه است. افرادی که پریود می‌شوند با نوسانات هورمونی مکرر (هر 28 روز یا بیشتر) رو به رو هستند. اما فقط دوران پریودی و تغییرات هورمونی این دوره علت جوش چانه نیست. تغییرات هورمونی در دوران بلوغ، بارداری، یائسگی و در هنگام مصرف قرص‌های ضد بارداری همگی باعث ایجاد جوش‌هایی روی چانه می‌شوند.

جوش‌های این ناحیه قرمز، متورم و حتی گاهی اوقات دردناک هستند. این جوش‌ها روی چانه و خط فک شما ظاهر می‌شوند. به همین دلیل برخی به این جوش‌ها، جوش هورمونی چانه می‌گویند.

  • غدد درون ریز

سلامت غدد درون ریز نیز بر جوش‌های صورت شما تاثیر می‌گذارند. سندرم تخمدان پلی کیستیک نیز می‌تواند باعث جوش در چانه شود. PCOS اختلال در توانایی بدن برای تولید سطح طبیعی هورمون های استروژن، پروژسترون و تستوسترون است. این عدم تعادل هورمونی منجر به تولید بیش از حد چربی و سلول‌های چسبنده در پوست شده و یکی دیگر از علت‌های جوش چانه محسوب می‌شود.

  • محصولات زیبایی

محصولات پوست و مو که استفاده می‌کنید از دیگر علت جوش چانه به شمار می‌روند. بسیاری از این محصولات حاوی روغن‌ها و محرک‌های مضر برای پوست هستند. اگر پوست حساسی دارید یا مستعد جوش چانه هستید، محصولاتی بخرید که رو آنها ضد حساسیت و ضدجوش نوشته شده باشد.

  • موهای زیر پوستی

یکی دیگر از دلایل جوش‌های چانه، موهای زیر پوستی است. این موهای زائد در بین مردانی که اصلاح می‌کنند شایع‌تر است. موهای زیر پوستی زمانی دیده می‌شوند که یک رشته مو دوباره به داخل پوست شما رشد می‌کند و باعث قرمزی و التهاب می‌شود. یک موی رشد کرده ممکن است یک جوش مانند ایجاد کند و باعث حساسیت یا خارش شود.

اگر برای درمان مشکلات پوستی خود به دنبال پزشکان متخصص و با تجربه هستید توصیه می‌کنیم به صفحه دکتر پوست و مو در تهران مراجعه کنید. 

 

علت جوش چانه در طب سنتی + درمان خانگی

طب سنتی علت جوش چانه را ناشی از مزاج هر فرد و بر هم خوردن تعادل مزاج می‌داند. محققان این حوزه بر این باورند که عادات غذایی نادرست، مصرف غذاهای حاوی چربی بالا مانند فست‌فودها، استرس، مشکلات کبدی و تغییرات هورمونی باعث جوش چانه می‌شوند.

طب سنتی برای درمان جوش چانه ابتدا عادات غذایی را با توجه به مزاج فرد اصلاح می‌کند. ممکن است نیاز به حجامت نیز باشد. استفاده از ترکیبات طبیعی و خانگی برای درمان جوش‌هایی این ناحیه کاربرد دارد. در ادامه به شرح برخی از دسترس‌ترین این مواد می‌پردازیم:

  • آلوئه ورا: آلوئه ورا دارای خواص ضد التهابی و ضد باکتریایی است. یک برگ آلوئه ورا را از گیاه جدا کرده و در طول روز و قبل از خواب روی نقاط جوش دار بمالید.

  • روغن درخت چای: روغن درخت چای یک درمان شناخته شده برای جوش چانه است. ابتدا باید روغن درخت چای را با روغن دیگر رقیق کنید. از یک تکه پنبه برای مالیدن روغن استفاده کنید.

  • چای سبز: برای تهیه محلول چای سبز، نصف فنجان آب را بجوشانید. از روی حرارت بردارید و یک چای کیسه‌ای چای سبز به آن اضافه کنید. اجازه دهید برگ‌ها به مدت 5 دقیقه دم بکشد. سپس کیسه چای را خارج کنید. این محلول را به مدت 3 روز می‌توانید در یخچال نگه داشته و به روی جوش‌ها بمالید.

  • برگ ریحان تازه: یک برگ ریحان تازه را با انگشتان له کنید. برگ له شده را روی جوش بمالید. این کار را در طول روز و شب قبل از خواب انجام دهید. ریحان ضد التهاب است و خاصیت ضد باکتریایی دارد.

  • آب لیموی تازه: ویتامین C موجود در آب لیمو به خشک شدن جوش‌ها کمک می‌کند. آب لیموی تازه را در طول روز و قبل از رفتن به رختخواب در طول روز روی جوش یا جوش‌ها بمالید.

  • کشیدن یخ: مالیدن یخ روی جوش به کاهش تورم و قرمزی کمک می‌کند. یک حوله را با آب سرد خیس کنید و یک تکه یخ در آن بپیچید. یخ پیچیده شده را برای چند ثانیه روی محل نگه دارید، چند ثانیه بردارید و دوباره یخ پیچیده شده را دوباره بمالید. انجام مکرر این کار باعث سفت شدن منافذ و افزایش گردش خون در ناحیه می‌شود.

  • عسل و دارچین: هر دو خاصیت ضد میکروبی دارند. یک قاشق چایخوری دارچین و دو قاشق غذاخوری عسل طبیعی را با هم مخلوط کنید و به روی جوش‌ها بمالید.

  • گوجه‌فرنگی: آب گوجه‌فرنگی نه تنها جوش‌ها را تسکین می‌دهد، بلکه پوست را روشن و لک‌ها را از بین می‌برد.

 

علت جوش چانه در مردان

طبق تحقیقات مختلف میزان ابتلا به جوش چانه در زنان و مردان متفاوت است. همانطور که در بالا اشاره کردیم اصلی ترین علت جوش چانه در زنان تغییرات هورمونی است اما در مردان جوش روی چانه نشانه چیست؟

علت جوش چانه در مردان ناشی از فعالیت بیش از حد هورمون تستسترون است. اما فقط هورمون‌ها باعث جوش در مردان نمی‌شوند. بلکه مسدود شدن منافذ توسط ریش‌ها، سابقه ژنتیکی و زندگی در آب و هوای گرم نیز از دیگر علت‌های جوش چانه در مردان به شمار می‌روند.

علت جوش پیشانی در زنان

جوش پیشانی نیز مانند جوش چانه عمدتا به دلیل وجود چربی بیش از حد پوست ایجاد می‌شود. منافذ پوست با کثیفی، چربی اضافی و سلول‌های مرده پوست مسدود می‌شود. باکتری‌ها در داخل رشد می‌کنند و جوش ایجاد می‌کنند. عواملی مانند هورمون‌ها، استرس، داروهای خاص و بلوغ تولید چربی در پوست را افزایش می‌دهند.

البته در بررسی علت جوش در هر نقطه از صورت باید سهم تغییرات هورمونی را مشخص کرد. تغییرات ناشی از چرخه قاعدگی، بارداری یا یائسگی باعث ایجاد جوش می‌شوند. اگر اخیرا داروهای ضدبارداری مصرف کرده اید، ممکن است نوساناتی در هورمون‌ها داشته باشید که در نهایت باعث جوش در ناحیه پیشانی و چانه می‌شود.

banner

برای مطالعه بیشتر در مورد علت‌ها و روش‌های درمان جوش پیشانی کلیک کنید.

درمان جوش چانه

گزینه‌های زیادی برای درمان جوش وجود دارد. اما قبل از درمان باید بدانید که جوش چانه نشانه چیست؟ در این صورت به راحتی می‌توانید اقدام به درمان کنید. جوش‌های کوچک معمولا با کرم‌های موضعی بدون نسخه قابل درمان هستند.

درمان جوش صورت با تمیز کردن پوست شروع می‌شود. صورت خود را دو بار در روز با یک پاک‌کننده ملایم بشویید. از محصولاتی که حاوی شوینده بسیار قوی هستند استفاده نکنید. در هنگام شستشوی صورت خیلی خشن مالش ندهید، زیرا ممکن است پوست را تحریک کرده و آکنه را بدتر کند. از برداشتن یا ترکاندن جوش‌ها (باعث تشدید جوش می‌شود) خودداری کنید. در ادامه به درمان‌های دارویی اشاره می‌کنیم:

  • درمان موضعی بدون نسخه (OTC)

درمان‌های موضعی مانند کرم‌ها و سرم‌ها رایج‌ترین محصولاتی هستند که برای درمان جوش چانه استفاده می‌شوند. بنزوئیل پراکسید، روغن درخت چای، اسید سالیسیلیک و آداپالن از عوامل رایج آکنه موضعی هستند که می‌توانید به شکل کرم، ژل، لوسیون و شوینده‌های صورت برای درمان استفاده کنید.

  • داروهای موضعی با نسخه

اگر جوش‌های چانه شما با درمان‌های بدون نسخه بهبود پیدا نکرد، به پزشک متخصص و مجرب مراجعه کنید. پزشک شما داروهای موضعی شامل رتینوئیدها و آنتی بیوتیک‌ها را تجویز می‌کند. اگرچه رتینوئیدها می‌توانند در درمان آکنه موثر باشند، اما استفاده مناسب برای جلوگیری از عوارض جانبی احتمالی مانند حساسیت پوست، خشکی و لایه برداری ضروری است.

شما عزیزان می‌توانید برای درمان مشکلات پوستی به متخصص پوست و مو در تهران مراجعه کنید و از خدمات درمانی بسیار عالی این مراکز بهره ببرید.

  • آنتی بیوتیک‌ها

یکی دیگر از گزینه‌های درمانی تجویزی، کرم آنتی بیوتیکی است. نقطه ضعف آنتی‌بیوتیک‌ها این است که اغلب عوارض جانبی شدیدی ایجاد می‌کنند. از این رو یک راه حل موقت هستند.

  • لایه برداری شیمیایی

لایه‌برداری شیمیایی سلول‌های مرده پوست و چربی‌های اضافی را از سطح پوست پاک می‌کند. از انسداد فولیکول‌ها و منافذ مو که باعث تشکیل آکنه می‌شود جلوگیری می‌کند. برخلاف لایه‌برداری‌های معمول و رایج، لایه‌بردارهای شیمیایی عمیق‌تر در پوست نفوذ کرده و کاملا پوست را پاکسازی می‌کنند.

کلینیک پوست و مو در تهران با پزشکان متخصص و کادری مجرب آماده ارائه خدمات پوستی می‌باشد. برای مشاهده جزئیات بیشتر روی لینک کلیک کنید.

  • لیزر درمانی

لیزرها درمان‌های مؤثری هستند، زیرا می‌توانند ضایعات ملتهب را با هدف قرار دادن بسیاری از عوامل اصلی پاتوفیزیولوژیک کنترل کنند. درمان‌های موضعی باکتری‌های سطح پوست شما را از بین می‌برند اما لیزرها به عمق پوست نفوذ می‌کنند. این روش باکتری‌های ایجادکننده آکنه را بدون آسیب رساندن به لایه عمیق‌تر پوست از بین می‌برند.

کلام پایانی

در  این مطلب به علت جوش چانه، درمان های خانگی و دارویی پرداختیم. مهمترین علت جوش چانه عدم  تعادل هورمون‌ها در بدن است که در هنگام عادت ماهیانه، بارداری و بلوغ به اوج خود می‌رسد. اگر جوش‌های روی چانه شما کوچک است و پس از گذشت چند روز بهبود می‌یابد نیازی به درمان دارویی ندارید. اما اگر جوش‌های شما تشدید شد و احساس ناراحتی کردید برای درمان به پزشک متخصص مراجعه کنید. در بخش دیدگاه‌ها منتظر تجربه‌های ارزشمند شما عزیزان هستیم.

سوالات متداول