جوش روی بینی نشانه چیست + علت و روش های درمان
تاریخ انتشار: ۱۴۰۳/۲/۲۴
یکی از مواردی که تمام افراد از آن خاطره بدی دارند، جوش روی بینی یا پیشانی است. این جوشها که انواع مختلفی دارند، به دلایل مختلف ایجاد میشوند که اصلیترین آن تجمع تودههای چربی است. راستی، راهکارهایی هم برای درمان سریع آن وجود دارد. اگر برای شما هم سوال است که علت جوش روی بینی چیست؟ یا اینکه جوش روی بینی نشانه چیست؟ در این مطلب میتوانید پاسخ سوالهایتان را دریافت کنید.
چرا بینی و پیشانی مستعد جوش زدن هستند؟
بینی و پیشانی دو ناحیه بسیار مستعد برای جوش زدن هستند. همه ما هم تجربه مشابهی داشتهایم. علت جوشها متنوع است اما به صورت کلی دلایلی وجود دارد که نواحی خاصی از صورت را مستعد ایجاد جوش میکند. بررسی این دلایل به شما کمک میکند تا درک بهتری از چرایی ایجاد جوش داشته باشید. با این آگاهی، میتوانید بهتر از قبل به درمان یا پیشگیری از جوش زدن بپردازید.
تولید بیش از حد سبوم یا چربی طبیعی پوست
پوست ما برای حفظ انعطافپذیری، عایق بودن گرما و نرم ماندن نیاز به چربی دارد. بدون چربی، ترکهای پوستی و آسیبهای خشکی پوست ما را تهدید میکند. در نتیجه چربی طبیعی پوست در حالت عادی برای ما مفید است. اما در شرایطی ممکن است که چربی پوست بیش از حد زیاد شود. در این حالت چربی اضافی روی سطح پوست باقی میماند و درصورتی که به موقع تمیز نشود، با اکسید شدن چربیها، جوشهایی به رنگ سیاه ایجاد میشوند.
مسدود شدن منافذ پوستی
یکی دیگر از دلایلی که نواحی صورت را در معرض جوش قرار میدهد، منافذ پوستی آن است. پوست صورت ما همواره در معرض محیط است و برای همین، ممکن است به واسطه اتفاقاتی، منافذ پوستی مسدود شود و امکان تبادل آزادانه آب یا مواد دیگر زیر پوست وجود نداشته باشد. در این حالت، این مواد متراکم شده و یک حالت چرکمانند ایجاد میکنند. جوشهای سفید و متورم از این دسته هستند. در این حالت بهتر است جوش خود را نترکانید، چون جای آن باقی میماند.
تغییرات هورمونی
علت دیگر ایجاد جوش، تغییرات هورمونی است. این تغییرات در ظاهر انسان پدیدار میشود و جوشهای حاصل از تغییرات هورمونی، در صورت و مخصوصاً، در نواحی بینی و پیشانی خودشان را نشان میدهند. این اتفاق میتواند در قاعدگی زنان یا دوران بلوغ انسان رخ دهد و کاملاً طبیعی است. بنابراین اگر در دوره پریود خود هستید یا اینکه در سن بلوغ قرار دارید، نگران این جوشها نباشید. فقط این نکته را رعایت کنید که نباید با دست زدن به جوشها، آنها را به نواحی دیگر صورت خود منتقل کنید.
تجمع باکتری روی سطح پوست
یکی دیگر از عواملی که میتواند مستعد بودن پوست صورت برای جوش زدن باشد، امکان تجمع آسان باکتری روی سطح پوست است. ما در هر روز دستهایمان را بارها میشوییم، اما امکان یا حوصله شستوشوی مرتب صورت را نداریم. این مسئله با ترکیب مسئله در معرض هوا بودن دائمی صورت ما، باعث میشود تا نواحی بینی و پیشانی مستعد تجمع باکتری و ایجاد جوشهای چرکی باشد. همانطور که میبینید، علت جوش روی بینی بسیار متنوع است.
انواع جوش روی بینی و پیشانی را بشناسید
همانطور که علت جوش روی بینی مردان و زنان متنوع است، انواع جوش نیز تنوع دارد. برخورد با تمام انواع جوشها نباید یکسان باشد. هر جوش بنابر علت ایجاد و نحوه فعالیت درون پوست، نیازمند نوع برخورد متفاوتی است. ابتدا بیایید در قدم اول با انواع جوش پوستی آشنا شویم.
جوش سرسیاه
اگر در صورت خود نقطههای سیاه میبینید اما صورت ککمکی ندارید، آنها در واقع نوعی جوش هستند. جوشهای سرسیاه نوعی جوش چرب هستند و زمانی ایجاد میشوند که منافذ پوست توسط چربی، باکتری و سلولهای پوستی مُرده اشباع و مخلوط میشوند. اکسید شدن چربی باعث سیاه شدن ظاهر این جوش میشود. جوش سرسیاه معمولاً بسیار ریز است و خارج کردن آن هم دشوار است. جالب است بدانید که جوش سرسیاه علاوه بر صورت در نواحی دیگری مثل شانه و گردن نیز ظاهر میشود.
جوش چرکی
جوش چرکی نیز نوعی جوش چرب است که با انسداد منافذ پوستی توسط چربی و باکتری شکل میگیرد. در این حالت راه خروجی پوست بسته است و مواد زیر پوست شروع به متراکم شدن کرده و یک حالت چرکمانند به خود میگیرند. جوشهای چرکی ظاهری سفید رنگ یا زرد رنگ دارند و خروج مایع چرکمانند زیر پوست در نهایت به بهبود آن میانجامد.
جوش سرسفید
جوش سرسفید در نتیجه التهاب منافذ پوستی و ورود باکتریها ایجاد میشود. ظاهر این جوش سفید رنگ است اما میتواند نقطهای مرکزی به رنگ زرد هم داشته باشد که در واقع رنگ مایعات التهابی زیر پوست است. این نوع جوش هم در نواحی بینی و پیشانی ایجاد میشود و همچنین در گردن و شانهها نیز مشاهده میگردد.
کیست
کیست پوستی با جوش تفاوتهایی دارد و نباید آن را با یک جوش ساده اشتباه بگیرید. کیست در واقع یک ساختار موقت یا دائمی است که در نواحی عمیقتر در زیر پوست ایجاد میشود و به متراکم شدن و تجمع چربی، مواد التهابی و سلولهای مُرده کمک میکند. کیستها برخلاف جوشها نیازمند درمان حرفهای برای خارج شدن هستند و نباید آن را با جوشها اشتباه بگیرید. کیستها میتوانند عوارض جدی ایجاد کنند و فعالیت پوست را مختل سازند. بنابراین با مشاهده کیست باید به پزشک پوست و مو مراجعه کنید. میتوانید از سایت پزشک، متخصص پوست و مو در تهران را پیدا کنید.
آیا جوش روی بینی خطرناک است؟
حالا شما هم با انواع جوش روی بینی آشنا شدهاید و هم میدانید هر نوعی از جوش روی بینی نشانه چیست؟ همانطور که دیدید، جوشها خطرناک نیستند و پس از مدتی توسط بدن، اصلاح شده و از بین میروند. در این میان تنها موردی که میتواند خطرناک باشد، اشتباه گرفتن کیست با جوش است. اگر یک زائده روی پوست صورت خود مشاهده کردید که به مدت طولانی رفع نشد، توصیه ما مشورت با پزشک متخصص است.
روشهای درمانی جوش روی بینی و پیشانی
شاید فکر کنید که جوشهای بینی درمانی ندارند یا چارهای جز صبر کردن برای آنها نیست. باید بگوییم که اینطور هم نیست. درست است که بسیاری از مواقع، صبر کردن جواب میدهد اما اگر نمیتوانید صبر کنید، راهکارهایی هم برای آن وجود دارد.
درمانهای خانگی جوش روی بینی
روشهای خانگی و غیردارویی بسیاری وجود دارد که شما میتوانید بدون دردسر و هزینه زیاد از آنها استفاده کنید. برخی از این روشها به سادگی جوش آوردن آب هستند! باورتان نمیشود؟ پس بیایید تا ببینید!
استفاده از بخار: اگر جوش شما از نوع چرکی و سرسفید باشد، استفاده از بخار میتواند به باز شدن منافذ بستهی پوست کمک کند. از این روش برای مواقعی استفاده کنید که جوش کاملاً متورم شده است و آمادگی و فشار کافی برای خروج مایع چرکمانند در زیر پوست وجود دارد.
استفاده از ماسک صورت: یک راه دیگر برای باز کردن منافذ و حتی بیرون کشیدن جوشهای سرسیاه، استفاده از ماسک صورت است. ماسکهای صورت را میتوانید به صورت خانگی هم تهیه کنید. یکی از ماسکهایی که برای این منظور توصیه میشود، ماسک ترکیبی عسل و نیشکر است. این ماسک با جذب چربیهای سطحی پوست، میتواند منافذ پوستی را تمیز کرده و منافذ مسدود شده را باز کند. اجازه بدهید که این ماسک به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه روی صورت شما بمانید و سپس با آب گرم صورت خود را شستوشو دهید.
آلوئهورا: ژل آلوئهورا خواص ضد التهابی دارد. در نتیجه شما میتوانید ژل آلوئهورا را روی صورت خود بمالید و پس از اینکه خشک شد، با آب گرم شستوشو دهید.
تمامی این روشها، روشهایی بیضرر و ساده هستند که میتوانند به بهبودی جوشهای روی صورت شما و درمان سریع جوش روی بینی کمک کنند. اگر شما هم درگیر جوشهای صورت خود هستند و بهخصوص از اینکه میدانید جوش روی بینی نشانه چیست اما نمیتوانید کاری کنید خسته شدهاید، این روشها را بررسی نمایید.
درمانهای دارویی و پزشکی جوش صورت
اگر جوشی دارید که به این سادگیها درمان نمیشود یا اینکه خیلی زیاد جوش میزنید، علت جوش روی بینی یا صورت شما میتواند نیازمند درمان دارویی باشد. در این حالت شما باید به پزشک پوست و مو مراجعه کنید. در ادامه برخی از انواع روشهای دارویی درمان جوش را میخوانید.
داروهای موضعی: پزشک میتواند برای شما داروییها را تجویز کند که باید روی سطح پوست مالیده شوند. ژلها و پمادهای موضعی، آنتیبیوتیکهای موضعی و داروهای موضعی ضد التهاب از این دسته هستند. این داروها میتوانند به کنترل باکتریها، کاهش ترشح چربی پوست، پیشگیری از عفونت جوش و در نهایت پیشگیری از انسداد منافذ پوستی کمک کنند.
داروهای خوراکی: اگر جوش شما خیلی سرسخت باشد و با روشهای سادهتر از بین نرود، پزشک میتواند داروهای خوراکی قویتر مانند آنتیبیوتیکها را تجویز کند تا چرک جوش شما را خشک نماید. برخی از داروهای خوراکی نیز به کنترل ترشح چربی پوست میپردازند. توجه کنید که داروهای مصرفی شما باید زیرنظر پزشک باشد، چرا که تمامی داروها عوارضی دارند و برای تمام افراد یا تمام شرایط مناسب نیستند.
لیزر و روشهای تخصصی: روش پیشرفته دیگری که برای از بین بردن جوش وجود دارد، استفاده از لیزر است. استفاده از لیزر میتواند با هدف کاهش التهابات و جلوگیری از ترشح بیش از حد سبوم یا چربی طبیعی پوست باشد. از لیزر میتوان برای از بین بردن جای باقیمانده از جوشهای قبلی نیز استفاده کرد.
تشخیص اینکه چه روشی برای جوشهای شما مناسب است، با پزشک متخصص است. هرگز به صورت خودسرانه روشهای دارویی و تخصصی را امتحان نکنید. برای پیدا کردن بهترین کلینیک پوست و مو در تهران، از سایت پزشک استفاده کنید.
نکات مهمی که باید در رابطه با جوش بدانید!
مراقبت از جوشها در بهبود آنها بسیار مؤثر است. در مقابل، نگهداری جوشها در شرایط نامناسب و آلوده میتواند به گسترش آنها در چهره شما کمک کند. در نتیجه نکات زیر را در نظر داشته باشید و رعایت کنید تا شرایط جوشهایتان از وضعیتی که در آن هست بدتر نشود.
از دستکاری و فشار دادن جوشها خودداری کنید.
استرس خود را کنترل کنید.
خواب کافی و منظم داشته باشید.
رژیم غذایی خودتان را اصلاح کرده و تغذیهای سالم داشته باشید.
صورت خود را با شوینده مناسب برای پوست صورت، هرازگاهی بشویید.
رعایت همین چند اصل ساده تا حد زیادی میتواند به بهبودی جوشهای بینی و پیشانی شما کمک کند.
درمان سریع جوش روی بینی
بالاتر روشهای درمان خانگی جوش را بررسی کردیم و دیدید که چه روشهای ایمن و سادهای برای درمان جوش و از بین بردن تدریجی آن وجود دارد. حالا اگر دنبال یک روش سریع میگردید، ما پیشنهادهایی داریم. ولی باید بدانید که استفاده از این روشها میتواند تبعاتی مانند به جا ماندن جای جوش داشته باشد و باید با احتیاط کامل از آنها استفاده کنید.
استفاده از کمپرس سرد
روش دیگری که برای درمان سریع جوش روی بینی دارید، استفاده از کمپرس سرد است. از آنجاییکه میدانید علت جوش روی بینی، تجمع مواد التهابی و انسداد منافذ پوستی است، با کمپرس سرد میتوانید ضمن وارد کردن شوک، جریان خون را در ناحیه جوش کاهش داده و سرعت تجمع چربی در زیر پوست را بکاهید.
ماسکهای خانگی
در روشهای خانگی درمان جوش روی بینی، یک نمونه از ماسکهای خانگی را پیشنهاد دادیم. روشها و مواد مختلفی برای ایجاد ماسکهای صورت وجود دارد. شما میتوانید از ماسکهای خانگی استفاده کنید یا اینکه ماسکهای مناسب برای جوشهای سرسیاه و سرسفید صورت را از فروشگاههای معتبر تهیه کنید.
جمعبندی
از آنجاییکه جوشها ظاهر زشتی به چهره ما میدهند، درمان سریع جوش روی بینی و پیشانی دغدغه بسیاری از افراد است. هرچند در استفاده از روشهای سریع باید بیشتر احتیاط کنید، اما روشهای خانگی ایمن هم وجود دارد. گزینه مراجعه به پزشک هم همواره روی میز است و اگر جوش سرسختی داشتید که درمان نمیشد، حتماً باید با یک پزشک متخصص پوست و مو مشورت کنید. در این مطلب ضمن آگاهی از علت جوش روی بینی، دانستید که هر نوع از جوش نشانه چیست و چگونه میتوان آن را درمان کرد.
سایر مقالات مرتبط