آیا عمل کیست تخمدان خطرناک است؟
تاریخ انتشار: ۱۴۰۳/۳/۲۷

آیا عمل کیست تخمدان خطرناک است؟ این سوالی است که بسیاری از خانمها پیش از انجام جراحی کیست تخمدان به آن فکر میکنند. کیست تخمدان یکی از بیماریهای رایج در میان خانمهاست که با چند روش قابل درمان خواهد بود. این عمل برای برداشتن کیستهایی انجام میشود که در تخمدان رشد کردهاند و موجب بروز مشکلاتی برای بیمار شدهاند.
به طور کلی اگر اندازه کیست بزرگ نباشد (یعنی از ۵ تا ۶ سانتیمتر بیشتر نباشد) و بیمار به دوران پسا قاعدگی وارد نشده باشد، پزشک تجویزی برای انجام عمل نمیکند. ولی در صورت بیشتر بودن اندازه آن از ۶ تا ۱۰ سانتیمتر، احساس درد و رشد کیست پس از یائسگی احتمال نیاز به عمل افزایش مییابد. همچنین در صورت بروز اختلال در فعالیتهای روزانه یا مشکلاتی مانند بروز پیچخوردگی تخمدان، احتمال سرطانی بودن، برنامه برای باردار شدن و به طور کلی تشخیص پزشک نیاز به عمل وجود دارد.
در این مطلب به این پرسش پاسخ میدهیم که آیا عمل کیست تخمدان خطرناک است یا خیر. همچنین اطلاعاتی در مورد روش انجام این عمل، هزینه عمل کیست تخمدان و عوارضی که ممکن است به دنبال داشته باشد توضیح میدهیم.
عمل کیست تخمدان چگونه انجام میشود؟
اگر بدانید که این عمل چگونه انجام میشود، میزان نگرانیتان در مورد اینکه آیا عمل کیست تخمدان خطرناک است، کمتر میشود. در جراحی لاپاراسکوپی کیست تخمدان یک شکاف کوچک در قسمت زیر ناف ایجاد میشود. سپس یک دوربین کوچک به نام «لاپاروسکوپ» از این قسمت وارد بدن میشود. به طور معمول از دمیدن گاز دی اکسید کربن هم برای بررسی دقیقتر اعضای داخلی استفاده میشود.
پس از پیدا شدن کیست چند شکاف کوچک دیگر هم توسط جراح ایجاد میشود. این شکافها برای وارد کردن تجهیزات کوچک جراحی به منظور خارج کردن کیستها کاربرد دارد. البته جراح در صورت نیاز مقداری از بافت را هم برای بررسی پاتولوژی و آزمایش احتمال وجود سلولهای سرطانی خارج میکند. این شکافها در پایان جراحی بخیه زده میشوند.
در روش جراحی لاپاراتومی، جراح با ایجاد برش بزرگی بر روی شکم کیست و در صورت نیاز خود تخمدان را خارج میکند. چون این حفره بزرگ امکان دسترسی به تخمدانها را برای جراح فراهم میکند.
اگر به دنبال این سوال هستید که آیا عمل کیست تخمدان خطرناک است؟ لازم است به این نکته هم اشاره کنیم که میزان ریسک این عمل با انتخاب جراح متخصص و مجرب بسیار کمتر میشود. بنابراین اگر در شهر تهران ساکن هستید، میتوانید با مراجعه به دکتر زنان در تهران از تخصص و مهارت بهترین پزشکان بهره ببرید.
عمل کیست تخمدان چقدر طول میکشد؟
مدت زمان عمل جراحی کیست تخمدان به روش عمل، تعداد و اندازه کیستها، سرطانی بودن یا نبودن آن، سرعت جراح و چند عامل دیگر بستگی دارد. ولی این عمل به طور معمول بین یک تا دو ساعت زمان میبرد.
هزینه جراحی کیست تخمدان بسته به عواملی مانند تخصص و تجربه جراح، امکانات و محل قرارگیری بیمارستان محل جراحی و غیره بستگی دارد.
انواع روش های عمل کیست تخمدان
به طور کلی انتخاب روش درمان مناسب باید توسط پزشک انجام شود. بنابراین اگر با نشانههای این بیماری مواجه هستید، توصیه میکنیم هر چه سریعتر به متخصص زنان و زایمان در تهران مراجعه کنید.
برداشتن کیست تخمدان با چند روش جراحی انجام میشود. بسیاری از بیماران به دنبال عمل کیست تخمدان با لیزر هستند. ولی اصلیترین روشهای کاربردی شامل عمل لاپاراسکوپی کیست تخمدان و عمل لاپاراتومی هستند.
۱-عمل لاپاراسکوپی
این روش جراحی شامل ایجاد چند شکاف جزئی برای خارج کردن کیستها از رحم است.
۲-عمل لاپاراتومی
جراحی کیست تخمدان به روش لاپاراتومی به برش شکم نیاز دارد و به همین دلیل لازم است مراقبت بیشتری پس از عمل صورت گیرد. لاپاراتومی در صورت بزرگ بودن کیست انجام میشود یا در صورتی که به دلیل احتمال سرطانی بودن، لازم باشد بخشی از بافتها یا تخمدان هم به همراه کیست خارج شود.
بسیاری از بیماران پس از اینکه میخواهند بدانند آیا عمل کیست تخمدان خطرناک است یا خیر، به دنبال روشهای جایگزین این عمل هستند. لازم است بدانید که اگر ضرورتی برای عمل جراحی وجود نداشته باشد، پزشک متخصص روشهای جایگزین شامل دارودرمانی و استفاده از طب سنتی را برای شما تجویز میکند.
۳-استفاده از دارو برای درمان کیست تخمدان
داروهایی که پزشکان برای درمان کیست تخمدان تجویز میکنند، شامل داروهای هورمونی و ضدبارداری هستند. کارکرد این داروها شامل تاثیرگذاری بر میزان ترشح هورمونهای استروژن و پروژسترون و جلوگیری از رشد و گسترش کیستهای تخمدان است. به علاوه این داروها از تشکیل دوباره کیست هم ممانعت به عمل میآورند. به همین دلیل گاهی نمیتواند به عنوان درمان کامل موثر عمل کند. در این صورت پزشک به عنوان بخشی از فرایند درمان از دارو استفاده میکند.
۴- درمان کیست تخمدان به روش طب سنتی
روش طب سنتی در صورت تشخیص پزشک میتواند به عنوان درمان مکمل و کنترل کننده برای کیست تخمدان به کار رود. به خصوص در صورت این که کیستهای تخمدان غیرسرطانی و خوش خیم باشند، داروهای گیاهی میتواند اثر مثبتی داشته باشد.
البته مصرف هر نوع گیاه دارویی باید با تجویز کارشناس طب سنتی و تایید پزشک متخصص زنان و زایمان صورت گیرد. موثرترین داروهای گیاهی برای درمان در این زمینه شامل دانه شنبلیله، رازیانه، بابونه، ویتاگنوس و جینسینگ هستند.
خطرات عمل کیست تخمدان
بهترین پاسخ برای پرسش آیا عمل کیست تخمدان خطرناک است، این است که این عمل نیز مانند هر عمل جراحی دیگری میتواند با خطراتی احتمالی همراه باشد. متداولترین این خطرات شامل موارد زیر است:
احتمال بروز آسیب به روده
احتمال بروز آسیب به مثانه و عفونت
خطر بروز عفونت در زخم و بخیهها
احتمال تشکیل و رشد مجدد کیست پس از عمل
دردهای معمول پس از عمل جراحی
چسبندگی بعد از عمل کیست تخمدان بر روی تخمدانها، لولههای فالوپ یا داخل لگن
تاثیرات منفی بر باروری
البته این نکته را هم باید در نظر داشته باشید که بروز خطرات و عوارض احتمالی به موارد زیر وابستگی زیادی دارد:
افرادی که سابقه جراحی در ناحیه شکم یا اعضای داخلی لگن دارند.
افراد سیگاری
افرادی که الکل مصرف میکنند.
مبتلایان به بیماریهای مزمن مانند دیابت، اضافه وزن و ...
افراد باردار
عوارض بعد از عمل کیست تخمدان
یکی از پاسخها به پرسش آیا عمل کیست تخمدان خطرناک است، در مورد عوارض احتمالی بعد از عمل است. به طور کلی این عوارض پیش از جراحی توسط پزشک برای شما توضیح داده میشود. این عمل به طور کلی خطر و ریسک کمی دارد. اما باید بدانید این عمل طبق تجویز پزشک برای درمان شما انجام میشود و حتی در صورت احتمال بروز عوارض هم انجام آن به دلیل مزایایی که دارد، ضروری است. عوارض احتمالی شامل موارد زیر است:
بروز خونریزی یا لخته شدن خون
واکنش منفی بدن به داروی بیهوشی
برگشت کیست پس از عمل جراحی
لزوم برداشتن یک یا هر دو تخمدان
لزوم جراحی مجدد
در صورت مواجهه با علائم زیر حتما به پزشک خود مراجعه کنید:
احساس درد در شکم که بیشتر شود.
افزایش درجه حرارت بدن
تهوع و کاهش اشتها
دردناک شدن و قرمز شدن بخیهها
بروز سوزش ادرار، احساس درد در زمان ادرار، تکرر ادرار یا بیاختیاری ادرار
مراقبتهای بعد از عمل کیست تخمدان
بعد از پایان جراحی کیست تخمدان به دلیل امکان عدم تمرکز تا ۲۴ساعت باید از رانندگی، کار با دستگاههای حساس، مصرف الکل و انجام کارهای مهم مانند امضای قرارداد خودداری کنید.
همچنین از وارد آوردن فشار به بدن و بخصوص ناحیه شکم خودداری کنید. در صورت انجام عمل لاپاروسکوپی به مدت یک هفته نباید فعالیتهای جسمانی داشته باشید. در روش لاپاراتومی هم لازم است بیمار تا ۶ هفته فعالیت جسمانی نداشته باشد. همچنین داروهای تجویزشده توسط پزشک باید به موقع استفاده شود و زخمها از نظر عدم عفونت و روند ترمیم بررسی شوند.
زنان و زایمان