علائم چربی خون بالا در زنان + درمان

تاریخ انتشار: ۱۴۰۳/۳/۲۶

علائم چربی خون بالا در زنان + درمان

کلسترول خود به خودی مضر نیست، بلکه مقادیر زیاد آن برای بدن آسیب‌زاست. این ماده شبیه به موم به طور طبیعی توسط بدن انسان تولید می‌شود. وجود کلسترول برای بسیاری از فعالیت‌های بدن مانند تولید سلول‌ها ضروری است. مقادیر بالای کلسترول ریسک ابتلا به بیماری‌های قلبی را در زنان افزایش می‌دهد. در این مقاله به بررسی علائم چربی خون بالا در زنان، عوارض و روش‌های درمانی و مدیریت این بیماری می‌پردازیم.

طبق تحقیقات انجام شده توسط مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها (CDC)، در سال 2021، ابتلا به امراض قلبی اولین علت مرگ و میر در خانم‌ها بود. این عدد به یک مرگ در هر پنج زن می‌رسد که شیوع و خطر بیماری‌های مرتبط با قلب و عروق را نشان می‌دهد.

علائم چربی خون بالا در زنان چیست؟

چربی خون چیست

زنان معمولا در سنین باروری نسبت به آقایان کلسترول خون بیشتری دارند. با این حال، یائسگی می‌تواند منجر به بروز علائم چربی خون بالا در زنان شود. این امر به تغییر در سطح هورمون پروژسترون مرتبط است.

مشکلات کلیوی حاد، دیابت، بیماری‌های تیروئیدی، لوپوس و تخمدان سندروم پلی کیستیک و ایدز می‌تواند ریسک ابتلا به چربی خون بالا در زنان را افزایش دهد. چربی خون بالا از علل اصلی ابتلا به بیماری‌های قلبی در زنان است. نشانه‌های چربی خون بالا در زنان کدامند؟

یکی از اصلی‌ترین و مهم‌ترین علائم چربی خون بالا در زنان بالا بودن میزان کلسترول در خون است. واحد اندازه‌گیری کلسترول میلی گرم بر دسی لیتر خون mg/dl است. HDL و LDL دو معیار اندازه‌گیری کلسترول خون به حساب می‌آیند.

میزان کلسترول یک فرد سالم بیشتر از 200 میلی گرم بر دسی لیتر خون است. کلسترول 200 تا 239 لب مرز قرار داشته و کلسترول 240 سطح بالای کلسترول خون را نشان می‌دهد. برای تعیین میزان کلسترول خون خانم‌ها باید به طور مرتب به متخصص داخلی شهر خود مراجعه کرده و میزان آن را زیر نظر داشته باشند.

LDL در کلسترول خون

میزان LDL باید در سطح پایینی قرار بگیرد. هر سطح این نوع کلسترول معنی مشخصی دارد. به این جدول نگاه کنید:

وضعیت کلسترول  LDL

سطح  LDL

بهینه

کم‌تر از 100 mg/dl

نزدیک به بهینه

بین 100 تا  129 mg/dl

بالا و نزدیک به مرز

بین 130 تا 159 mg/dl

بالا

بین 160 تا 189 mg/dl

خیلی بالا

190 mg/dl و بالاتر

علائم کلسترول بالا در زنان کدامند؟

3.png

در بسیاری از افراد، چربی خون بالا نشانه یا علامت خاصی ندارد و تا زمانی که منجر به مشکل دیگری در سلامتی نشود، قابل تشخیص نیست. افزایش کلسترول مضر بدن و کاهش کلسترول مفید ریسک ابتلا به انواع بیماری‌ها افزایش داده و همچنین منجر به بروز نشانه‌های بیماری‌های مختلف می‌شود. کنترل علائم چربی خون بالا در زنان در مراحل ابتدایی بهترین روش پیشگیری از ابتلا به انواع بیماری‌هاست.

بیماری‌های ناشی از چربی خون بالا در زنان عبارتند از:

  • فشار خون بالا

بسیاری از افراد مبتلا به فشار خون بالا هیچ نشانه‌ای ندارند. فشار خون خیلی بالا منجر به احساس سرگیجه، درد سینه، سردرد، حالت تهوع، استفراغ، تاری دید، اضطراب و مشکل در تنفس می‌شود. این مورد همچنین ریسک حمله قلبی و سکته را نیز بیشتر می‌کند.

  • دیابت نوع دو یا قند خون بالا

علائم شامل احساس گرسنگی و تشنگی زیاد، تکرر ادرار، احساس بی‌حسی و کرختی در دست‌ها و پاها، تاری دید و کمبود وزن شدید و ناگهانی است. زخم و جراحت‌هایی که بهبود نمی‌یابند هم از دیگر نشانه‌های دیابت نوع دو است.

  • بیماری سرخرگ محیطی

 نارسایی شریانی یا PAD به معنی باریک یا مسدود شدن رگ‌های خونی در اندام‌های تحتانی است. علائم این بیماری عبارتند از:

  •   درد در پاها با فعالیت‌های فیزیکی
  •  پوست براق و صاف
  • از دست دادن مو
  •  ضعف عضلانی
  •   زخم در پاها
  • سردی و بی‌حسی انگشتان پا

 

  • سکته

علائم و نشانه‌های سکته شامل احساس ضعف ناگهانی، بی‌حسی و احساس فلجی در یک سمت از بدن، احساس گیجی، مشکل در فهم و ادای کلمات، سرگیجه، ضعف در هماهنگی اعضای بدن، از دست دادن تعادل، مشکل در راه رفتن، تاری دید و سردرد شدید و ناگهانی است. سکته يک وضعیت پزشکی اورژانسی به حساب می‌آید و فرد باید بدون معطلی به نزدیک‌ترین مرکز درمانی مراجعه کند.

banner

برای مشاهده بهترین متخصصان قلب و عروق در تهران کلیک کنید.

درمان چربی خون بالا در زنان

سبک زندگی سالم که شامل ورزش مرتب و منظم و توجه به رژیم غذایی می‌شود، اولین و تاثیرگذارترین روش مقابله با علائم چربی خون بالا در زنان و مردان است. البته با وجود رعایت این نکات هم امکان ادامه مشاهده عوارض دیده می‌شود. در چنین وضعیتی فرد باید به یک  متخصص قلب و عروق شهر خود به صورت حضوری مراجعه کرده و در کنار سبک زندگی سالم به درمان دارویی و پزشکی نیز بپردازد.

نوع و میزان داروهای مصرفی به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد. فاکتورهای خطر، سن، شدت و میزان مشکل، وضعیت باروری، سلامت کلی بدن، ابتلا به دیگر بیماری‌ها، سبک زندگی و حساسیت‌های دارویی از جمله این موارد هستند.

استاتین‌ها

استاتین‌ها نوعی ماده را که کبد برای تولید کلسترول به آن نیاز دارد را مسدود می‌کنند. به این ترتیب کبد کلسترول را از خون پاک می‌کند. داروهایی از این دست عبارتند از:

  •  آتورواستاتین

  •  فلوواستاتین

  •  لوواستاتین

  •  پیتاواستاتین

  •  پراواستاتین

  •   روزوواستاتین

  •  سیمواستاتین

مهارکننده‌های جذب کلسترول

روده باریک مسئول جذب کلسترول از مواد‌ غذایی و آزاد کردن آن به گردش خون است. با محدود کردن جذب کلسترول موجود در غذاها، کلسترول خون را کاهش می‌دهد. این دارو به عنوان داروی کمکی در کنار استاتین‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

بم پروئیک اسید

این دارو تا حد زیادی عملکردی مشابه استاتین‌ها را دارد اما به نسبت کمتری موجب درد عضلانی در بیمار می‌شود. افزودن این داروی جدید به دوز استاتین تاثیر بسزایی در کاهش LDL دارد.

تغییر در سبک زندگی و درمان‌های خانگی

4.png

همانطور که پیش‌تر هم اشاره کردیم، پیروی از یک سبک زندگی سالم در کنترل علائم چربی خون بالا در زنان ضروری است. مراجعه به پزشک متخصص شهر خود یا شهرهای دیگر می‌تواند به طراحی و پیروی از مناسب‌ترین رژیم غذایی برای تضمین سلامتی بیماران توصیه می‌شود.

این سبک زندگی ایده‌آل شامل موارد زیر است:

  •  کنترل و کاهش وزن
  •  پرهيز از مصرف سیگار، قلیان و دخانیات
  • ورزش منظم و متناسب با وضعیت جسمانی
  • جایگزینی روغن‌های ناسالم با روغن زیتون و روغن کانولا
  • استفاده از انواع مغزها، آووکادو و ماهی در برنامه غذایی هفتگی
  •  برنامه غذایی سالم و سرشار از غذاهای گیاهی، میوه، غلات کامل و کاهش استفاده از چربی‌های اشباع‌شده و چربی ترانس

افزایش وزن ناشی از مشکلات هورمونی می‌تواند فرد را متسعد ابتلا به چربی خون و بیماری‌هایی از این دست کند. در صورت افزایش یا کاهش وزن شدید یا ناگهانی فرد باید توسط متخصص غدد یا نزدیک‌ترین پزشک خود به صورت حضوری مراجعه نماید.

عوارض چربی خون بالا در زنان

چربی خون بالا موجب تجمع کلسترول و دیگر پلاک‌‌های خونی در شریان‌ها و عروق خونی می‌شود. این پلاک‌‌های خونی جریان طبیعی خون را مختل کرده و مشکلات زیر را برای خانم‌ها به همراه دارند:

حمله قلبی

در صورت پارگی پلاک‌های خونی، در محل پارگی لخته خونی تشکیل می‌شود. لخته خون مسیر رگ خونی را مسدود کرده و یا به جریان خون آزاد بدن رسیده و این مسیر را مسدود می‌کند. در هر صورت، هرگونه لختگی خون در عروق منتهی به قلب احتمال حمله قلبی را افزایش می‌دهد.

سکته

حال اگر این لخته‌های خونی از طریق جریان خون به مغز برسند احتمالا موجب سکته قلبی در فرد شوند.

درد قفسه سینه

عروق قلبی خون‌رسانی به قلب را تامین می‌کنند. این جریان خونی برای عملکرد طبیعی قلب و بدن اهمیت بسیار ویژه‌ای دارد و اتفاقا محل تجمع کلسترول اضافی خون است. این کلسترول جمع‌شده جریان خون را کند کرده و موجب درد قفسه سینه و دیگر علائم بیماری‌های عروق کرونری می‌شود.

سوالات متداول